Vrednost ogljikovega dioksida v ozračju rekordno visoka

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je opozorila, da je treba nujno okrepiti okoljska prizadevanja.

Objavljeno
30. oktober 2017 13.27
L. Z., STA
L. Z., STA

Ženeva, 30. oktobra - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je danes sporočila, da je koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju dosegla novo rekordno vrednost. Opozorili so, da je treba za uresničitev ciljev pariškega podnebnega sporazuma nujno okrepiti okoljska prizadevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Povprečne globalne koncentracije ogljikovega dioksida so lani dosegle 403,3 delca na milijon, medtem ko so bile leta 2015 pri 400 delcih. To je posledica človeških dejavnosti in vremenskega pojava El Nino,« so pri WMO zapisali v letnem poročilu. Vremenski pojav El Nino v Tihem oceanu vpliva na vreme po svetu in je bil lani nenavadno velik.

»Brez hitrih rezov v emisije ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov bomo do konca stoletja priča nevarnim dvigom temperature, ki bodo precej nad vrednostjo, določeno v pariškem podnebnem sporazumu,« so opozorili.

Globalni podnebni sporazum, ki ga je decembra 2015 v Parizu sklenilo 195 držav ter EU, določa omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje. Danes ima 197 podpisnic, ratificiralo ga je 169 držav.