Vreme nima milosti - temperature na Portugalskem okoli 45 stopinj

Zdravstvene službe opozarjajo, da so ljudje še vedno precej lahkomiselni in podcenjujejo vročino.
Fotografija: Natrpane nemške plaže, na katerih ljudje iščejo senco in ohladitev. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Natrpane nemške plaže, na katerih ljudje iščejo senco in ohladitev. FOTO: Afp

Evropa se še naprej spopada z vročinskim valom, ki je ta teden v Španiji že zahteval najmanj tri življenja. Na Iberskem polotoku je izbruhnilo več gozdnih požarov. So pa medtem vročinske nevihte nekoliko pohladile razgreto Italijo in Nemčijo, pa tudi Nizozemsko. Tudi v Sloveniji je te dni velika toplotna obremenitev.

Najbolj vroče naj bi bilo danes na Portugalskem, kjer naj bi temperature znova dosegle okoli 45 stopinj Celzija. A zagotovo ne bodo presegle 46,8 stopinje Celzija, kolikor so jih v soboto namerili v kraju Alvega kakih 150 kilometrov severno od Lizbone.
V soboto so v več portugalskih mestih padli lokalni temperaturni rekordi, ne pa tudi državi s 47,3 stopinje Celzija, kolikor so jih leta 2003 namerili v vasi Amareleja na jugu države.

Sta pa položaj v državi dodatno zaostrila dva večja gozdna požara v pokrajini Monchique na jugu Portugalske. Z ognjenimi zublji se bori okoli 780 gasilcev. Pri gašenju sodeluje 200 gasilskih vozil ter deset gasilskih letal in helikopterjev, je sporočila portugalska civilna zaščita. Gori tudi v osrednji pokrajini Estremoz. Pri tem je bilo poškodovanih šest oseb, od tega dva huje.

Tudi za Španijo so za danes znova napovedovali temperature nad 40 stopinj Celzija. Najtopleje naj bi bilo v jugozahodni pokrajini Extremadura, kjer naj bi se živo srebro dvignilo do 42 stopinj. V soboto so na jugu Španije namerili 44 stopinj Celzija.
V Extremaduri v okolici kraja San Vicente de Alcantara je sicer izbruhnil gozdni požar, ki pa so ga gasilci že ukrotili.

Požar na Portugalskem, evakuirati so morali številne turiste. FOTO: Carlos Costa/Afp
Požar na Portugalskem, evakuirati so morali številne turiste. FOTO: Carlos Costa/Afp


Sobota najbolj vroč dan po morilskem vročinskem valu leta 2003


Vročina pesti tudi Francijo, kjer oblasti opozarjajo, da bi temperature na jugu države lahko dosegle 40 stopinj Celzija. Opozorilo pred vročino so izdali v 67 departmajih od skupno 101. Sobota je bila najbolj vroč dan po morilskem vročinskem valu leta 2003, ko je umrlo več deset tisoč ljudi, večinoma starejših.

Zdravstvene službe sicer opozarjajo, da so ljudje še vedno kar precej lahkomiselni in podcenjujejo vročino. Navedli so primer starejšega moškega, ki je sredi dneva pod žgočim soncem kosil travo. Nato pa je potreboval zdravniško pomoč, ker je imel težave s srcem.

Zaradi vročine so morali v Franciji v soboto ustaviti tudi štiri nuklearne elektrarne, ki se hladijo z vodo iz rek. Vračanje pretople vode pa bi lahko ogrozilo življenje v rekah. Jedrske centrale so bile zaustavljene tudi danes.
 

V Berlinu so včeraj namerili okrog 33 stopinj Celzija. FOTO: John Macdougall/Afp
V Berlinu so včeraj namerili okrog 33 stopinj Celzija. FOTO: John Macdougall/Afp


Italiji in Nemčiji olajšanje prinesle padavine, a ne za dolgo


Italijo medtem pestijo vročinske nevihte, zlasti na Siciliji in Sardiniji. Čeprav je to ohladilo ozračje, pa je to povzročilo težave v prometu. Tudi Nemčijo je nekoliko ohladil dež, še posebej na jugu. Vendar pa naj bi se do srede temperature znova dvignile do 39 stopinj Celzija.

Na Nizozemskem so se temperature danes spustile na zmernih 25 stopinj Celzija, kar je prava osvežitev po vročinskem valu, zaradi katerega so morali v soboto zapreti nekatere odseke avtocest, ker se je začel topiti asfalt. Vendar pa se država še vedno sooča s hudo sušo, ki je že močno prizadela zlasti krompir in koruzo.

Velika toplotna obremenitev, zlasti po nižinah Primorske in v mestnih središčih, je te dni tudi v Sloveniji in bo trajala še nekaj dni.
Po podatkih Agencije RS za okolje se je živo srebro pri nas danes najvišje povzpelo v Novi Gorici, kjer je bilo ob 15. uri 36 stopinj Celzija.

Komentarji: