Štorklja bo z GPS sledilnikom razkrila selitvene poti

Štorklje se bodo kmalu odpravile proti Afriki - ena bo opremljena s sledilno napravo, da bo razkrila potovalne navade.

Objavljeno
22. julij 2016 14.08
Internet 4
Be. B., STA
Be. B., STA

Grosuplje - V gnezdih v grosupeljski občini se trenutno skriva 20 mladih štorkelj, ki pa se bodo v naslednjih dveh mesecih odpravile na dolgo pot proti Afriki. Ena izmed njih bo opremljena z GPS sledilnikom, ki so ji ga nadeli v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic slovenije. Tam si želijo, da bodo lahko na ta način izvedeli čim več o selitvenih poteh teh ptic in prezimovališčih slovenskih belih štorkelj.

Do sedaj so sicer te podatke zbirali s pomočjo obsežnega obročkanja mladičev, vendar so tako zbrali le malo podatkov, so sporočili iz občine Grosuplje.

V društvu so že lani dvema mladima štorkljama v zaselku Benat v Panovi vasi namestili sledilni napravi. Štorklji so poimenovali Zura in Fortuna, za prvo se je sled izgubila v Tanzaniji, Fortuna pa se trenutno nahaja v Turčiji.

S tem, ko štorklji namestijo GPS sledilnik, lahko te lepo zarišejo svojo selitveno pot, ki pa je za štorklje nevarna, je pojasnil varstveni ornitolog Tomaž Mihelič. »Naravovarstvena prizadevanja so usmerjena v gnezdišča, za vse selivke pa morajo biti tudi v selitveno pot. Iz tega vidika ima oddajnik na njenem hrbtu veliko naravovarstveno vrednost,« je pojasnil.

Mlada ptica, ki so ji namestili GPS sledilno napravo, bo sicer iz naših krajev odletela najverjetneje konec avgusta ali v začetku septembra, njeno pot pa bo mogoče spremljati na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.