Za spletno rudarjenje toliko elektrike, kot je porabi Poljska

Brskanje za kriptovalutami povzroči za 800 ton emisij ogljikovega dioksida na leto in obremenjuje računalnike.

Objavljeno
19. september 2019 10.00
Posodobljeno
19. september 2019 10.47
Ne da bi vedeli, se lahko kdo okorišča z vašim računalnikom in povzroča emisije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Aplikacije za spletno rudarjenje (web miners), ki delujejo znotraj brskalnika uporabnika in z namenom zaslužka rudarijo kriptovalute, bi lahko v letu 2018 porabile do 18,8 gigavatov (GW) elektrike. To je primerljivo z letno porabo energije na Poljskem, hkrati pa to pomeni, da je vpliv spletnega rudarjenja na okolje blizu 800 ton emisij ogljikovega dioksida na leto, kažejo podatki raziskave družbe Kaspersky.

Spletno rudarjenje ali kraja procesorske moči prek brskalnika je grožnja, ki redno preti številnim uporabnikom, ne da bi se je ti sploh zavedali. Opazili bi jo lahko samo, če bi preverili izvorno kodo spletne strani ali opazili, da določeni spletni viri preobremenijo njihovo napravo, kadar so odprti v brskalniku. Spletno rudarjenje je alternativna metoda rudarjenja kriptovalut, ki za dosego cilja izrablja obiskovalce spletnih strani.

Lastniki spletnih strani namreč pretvorijo zmogljivost naprav svojih uporabnikov v kriptovalute, medtem ko imajo ti vklopljen brskalnik ali pa ta deluje v ozadju. V določenih primerih pa spletne strani obvestijo uporabnika o njihovi izpostavljenosti tej shemi in jih prosijo za privolitev. Ob tem jim razložijo, da je spletno rudarjenje izvedeno za monetizacijo spletne strani, pri kateri se ne prikazujejo nadležni oglasi ali plačljive naročnine.

»Spletno rudarjenje običajno velja za nedolžno dejavnost, ki ne povzroči velike izgube denarja in porabi le majhno količino energije. Da bi raziskovalci ovrgli ta mit, so analizirali statistike in poročila varnostnih rešitev Kaspersky, ki so preprečile aktivnosti spletnega rudarjenja v letu 2018. Prišli so do zaključka, da čeprav je morda izguba posameznika pri tej aktivnosti nepomembna, je globalni vpliv presenetljivo resen,« pravijo v družbi Kaspersky.

Po njihovih izračunih bi lahko bila količina porabljene energije s spletnim rudarjenjem do 1670 megavatnih ur (MWh). Če se to pretvori v emisije ogljikovega dioksida na globalni povprečni ravni Mednarodne agencije za energijo (IEA), je to približno 800 ton toplogrednih plinov (ekvivalentov CO2), ki so jih v letu 2018 sprostili v ozračje.

image
Rudarjenje nekaterim prinaša lepe številke kriptovalut. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pristojbine za električno energijo za tako visoko raven energije bi lahko znašale od nekaj sto tisoč do pol milijona ameriških dolarjev, odvisno od države izvora. Količina energije, potrebna za podporo spletnega rudarjenja, pa bi bila več kot trikrat večja od proizvodnje jedrske elektrarne v ukrajinskem Černobilu leto pred njenim zloglasnim incidentom.

»Obstaja veliko pravnih in tehničnih pobud, ki si prizadevajo zmanjšati vpliv spletnega rudarjenja. Tako lahko v letu 2019 vidimo precejšnje zmanjšanje te aktivnosti. Kljub temu pa velja; dokler bodo ekonomske koristi spletnega rudarjenja, bodo tudi poskusi preobremenitve procesorjev nič hudega slutečih žrtev. In kar je morda celo bolj pomembno, gre za redko obliko spletne grožnje, ki ustvari pomemben negativen okoljski odtis. To pomeni, da je preprečevanje takšnih operacij ne samo stvar kibernetske varnosti, ampak tudi posredno pomaga pri ohranjanju okolja. Zato vse spodbujamo, da se zaščitijo z varnostno rešitvijo, ki preveri, ali spletne strani vsebujejo ukazne datoteke, ki vzpostavijo spletno rudarjenje, in jih ustavi,« je dejal Alexey Malanov, varnosti raziskovalec pri družbi Kaspersky.

Uporabnikom svetujejo, naj bodo pozorni na zmogljivost računalnika. Če je počasen in zmrzuje, je to lahko znamenje škodljive dejavnosti. Opazno povečanje temperature računalnika kaže, da je procesor izrabljen, kar je zelo tipično za spletne rudarje. Koristno je začeti uporabljati varnostne rešitve.