Za zeleno energijo prihodnje leto skoraj 180 milijonov evrov

Slovenija bo, ker so potrebe po energiji večje od domačih proizvodnih zmogljivosti, letos približno polovico uvozila.

Objavljeno
07. december 2016 16.36
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Za izvajanje podporne sheme za električno energijo iz obnovljivih virov in iz soproizvodnje z visokim izkoristkom bo v letu 2017 na voljo 178,8 milijona evrov sredstev, izhaja iz načrta za delovanje sheme, ki je del letne energetske bilance, s katero se je danes na redni seji seznanila vlada.

Okolju prijazni proizvodnji energije iz obnovljivih virov in visoko učinkovite soproizvodnje toplote in električne energije je bilo lani sicer izplačanih okoli 147 milijonov evrov spodbud, v prvih devetih mesecih letos pa približno 113 milijonov evrov.

Vlada je danes na seji sprejela energetsko bilanco države za letos. Ta napoveduje skupno letno porabo posameznih virov energije in načine zagotavljanja oskrbe z energijo v državi.

Slovenija bo, ker so potrebe po energiji večje od domačih proizvodnih zmogljivosti, letos približno polovico potreb po energiji pokrila z viri iz uvoza. Uvozna energetska odvisnost za letos bo znašala okoli 46,1 odstotka, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Oskrba z energijo bo letos za 1,9 odstotka večja kot lani in za 0,1 odstotka večja kot leta 2014. Pridobljena bo iz trdnih goriv (2,5 odstotka več kot 2015), naftnih proizvodov (+0,7 odstotka), zemeljskega plina (+2,5 odstotka), jedrske energije (+3,1 odstotka), hidro energije (+29,1 odstotka), električne energije kot razlike med uvozom in izvozom ter obnovljivih virov energije z odpadki (+3,1 odstotka). Hrvaški bo oddana polovica proizvodnje električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško, so še navedli.