Zagovorniki koristnosti konoplje ogorčeni

Zanima jih, zakaj farmacija lahko prodaja THC, navadni državljani pa so za pridelavo kaznovani.

Objavljeno
15. januar 2015 18.08
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – V Sloveniji je prodaja zdravil z vsebnostjo kanabinoidov po novem dovoljena, glede na poročila je tudi uspešna. Indijska konoplja kot rastlina pa je še vedno razvrščena v prvo skupino najhujših drog in jo je prepovedano gojiti.

»Predlagatelji zakona o konoplji, ki sta ga najprej vlada, potem pa še državni zbor zavrnila, vladni sklep označujemo za sramoten. Konoplja (kot rastlina) je še vedno razvrščena v prvo skupino najhujših drog, v drugi skupini pa so kokain, kodein, morfij, opij, metamfetamini in po novem tudi THC (tetrahidrokanabinol), ki je psihoaktivna sestavina konoplje. Zdaj so razmere urejene tako, da lahko samo farmacija poleg tablet morfija, opija in še dodatnih strupov prodaja tabletke, ki vsebujejo THC, navadne državljane pa še vedno preganjajo zaradi uporabe te vsestransko uporabne in zdravilne rastline,« pravi Jaka Bitenc iz Slovenskega konopljinega socialnega kluba (SKSK).

Ker so zdravstvene in druge oblasti z dovoljenjem za prodajo zdravil z vsebnostjo THC priznale, da ima ta lahko tudi pozitivne zdravstvene učinke, v SKSK na »slovenske strokovnjake« naslavljajo javno vprašanje. »Konoplja je bila do zdaj (in je še) na slovenskem seznamu najhujših drog. To uvrstitev ste doslej strokovnjaki utemeljevali z vsebnostjo »izjemno nevarne snovi THC«. S 1. januarjem pa ste dopustili, da se ta snov, gre za olje, zato ima končnico -ol (tetrahidroksicanabinol), ki je umetno izločena od vseh drugih olj, naenkrat v lekarnah prodaja kot zdravilo. Ampak uporabniki so že zdavnaj ugotovili, da je sintetični/izolirani THC v resnici nevaren, koristen pa je predvsem takrat, ko je pomešan z drugimi naravnimi kanabinoidnimi olji, teh je v konopljah vseh vrst približno 400,« pravijo v SKSK.

»Kdo ste torej strokovnjaki, ki ste doslej nasprotovali THC in konoplji, in kdo so zdaj strokovnjaki, ki zagovarjajo izolirani THC in še vedno z lažnimi znanstvenimi argumenti preganjajo naravno konopljo kot najhujšo drogo?« sprašujejo v SKSK.

V svetu je čedalje več držav, ki odpravljajo ovire za uporabo pripravkov iz konoplje, s tem pa je čedalje več tudi študij, katerih maloštevilnost je še vedno prvi argument nasprotnikov. Države, ki so legalizirale tudi uporabo konoplje za rekreativne namene, poročajo o pozitivnih davčnih učinkih in zmanjšanju števila kriminalnih dejanj. Pri nas je predlog zakona o konoplji, ki so ga pripravili zagovorniki uporabe in samooskrbe, podprlo več kot 10.000 podpisnikov.