Zapreti je treba še osem odlagališč, eno je težava

Kazni za nespoštovanje sodb so velike, Italija je plačala 40, Grčija deset, Slovaška milijon evrov, vse pa še dnevno kazen.
Fotografija: Na deponiji v Suhadolah pri Komendi je zagorelo že večkrat. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na deponiji v Suhadolah pri Komendi je zagorelo že večkrat. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V Sloveniji je dejavnih še 17 odlagališč odpadkov, od tega jih je 11 namenjenih komunalnim odpadkom. V to ni vključenih 21 odlagališč, ki jih po sodbi evropskega sodišča morajo zapreti, 13 so jih že, osem pa jih je še treba. Največja težava je odlagališče Suhadole, občina Komenda, ki ga upravlja, namreč ni odzivna, pravi Tanja Bolte iz MOP.

Do konca prihodnjega leta bodo zaprli odlagališča Jelšane, Dolga Poljana, Izola, Dvori, Stara gora, Stara vas in Dolga vas. Za odlagališče Suhadole pa pričakujejo, da bo vendarle zaprto do konca 2022. Če ti roki ne bodo doseženi, Sloveniji grozi nova tožba evropske komisije. V podobnih primerih je Slovaška plačala milijon evrov pavšalne kazni, od dneva sodbe, na katero ni pritožbe, do zaprtja odlagališč pa še 5000 evrov dnevne kazni. Italija je plačala 40 milijonov evrov pavšalne kazni, Grčija pa deset milijonov. V vseh primerih sodbe predvidevajo še dnevno kazen do uresničitve zahtev.

Kupi plastičnih odpadkov se spet povečujejo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kupi plastičnih odpadkov se spet povečujejo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Upravljavci odlagališč so zapiranje morali zaračunati na položnicah za ravnanje z odpadki. Odlagališče Suhadole je sicer po odločbi Arsa od Publicusa prevzela občina Komenda. Ta pa se zdaj ne odziva na pozive MOP, na odlagališču imajo parcele zasebni lastniki, občina pa nima nadomestnih zemljišč, za sanacijo odlagališča kot v Nemčiji, kjer vse odpeljejo v sežigalnice, pa nima denarja. Zato bo verjetno vstopila država, občini pa sanacijo zaračunala kasneje.

Za nakopičene sveče niso našli rešitve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Za nakopičene sveče niso našli rešitve. FOTO: Jure Eržen/Delo


Odpadna embalaža se sicer še naprej kopiči. Po interventnem zakonu so odpeljali večino prej nakopičene embalaže, nihče pa ni hotel prevzeti odpadkov od Publicusa. Ravno tako ministrstvu ni uspelo zagotoviti odvoza in predelave nakopičenih odpadnih sveč.

Uredbo, ki bo uvedla podaljšano odgovornost za vse proizvajalce in prodajalce embalaže, brez odpustka 15 ton na leto, ki velja zdaj, bo sprejeta po spremembi zakona o varstvu okolja, predvidoma pa bo začela veljati leta 2022. Tako se bo odpadna embalaža še kopičila. A to ni edina težava, Madžarska zapira tudi vrata za blato čistilnih naprav.

Sestanek s petimi občinami, ki so pokazale zanimanje za termično obdelavo odpadkov, bo v začetku novembra. Po tem sestanku se bodo na MOP odločili, kako naprej, ali graditi nov obrat ali uporabiti obstoječe. Medtem je Salonit že oddal vlogo za sežig dodatne količine odpadkov, v Tešu pa pričakujejo odzive na razpis za opremo za sosežig odpadkov.

Preberite še:

Komentarji: