Zaradi katastrofalne suše bi lahko deli Avstralije ostali brez vode 

Vodne zaloge kopnijo.

Objavljeno
15. september 2019 08.59
Posodobljeno
15. september 2019 08.59
 Foto Glenn Nicholls Afp
S. S.
S. S.
V delih Avstralije se uresničuje scenarij, ki bo morda v prihodnjih letih realnost v marsikaterem delu sveta.

Območja Novega južnega Walesa bi lahko novembra ostala povsem brez vode, če mati narava ne bo prinesla nekaj dežja. Stanje lahko z ukrepi nekoliko omili tudi vlada, navaja britanski Guardian.

Projekcije kažejo, da bi se lahko reka Macquarie do novembra izsušila. Njen sistem zadnji dve leti ni več tako vodnat kot v preteklosti, kažejo podatki. In to pomeni, da bi mesta Dubbo, Cobar, Nyngan in Narromine lahko ostala brez vode.

Situacija je kritična, je opisala regionalna ministrica Melinda Pavey in dodala, da delajo vse, da se država uspešno prebije skozi katastrofalno sušo. Dobrih sto milijonov evrov so namenili, da bi bile izgube v omrežju čim manjše.

Bistveno manj zalog ima tudi najdaljša avstralska reka Murray, prav tako jezera Menindee, povezana z reko Darling. Minulo poletje se je v jezerih zgodil množični pogin rib.

Najhujši scenarij predvideva, da bi se do marca 2020 lahko izsušila tudi reka Lachlan, ki teče skozi zahod zvezne države. Brez vode bi ostala mesta Forbes, Cowra in Parkes.

Če se bo suša nadaljevala, bi lahko januarja 2022 brez vode ostalo tudi največje avstralsko zajetje Warragamba.