Zimsko opazovanje ptic

Med 23. in 29. januarjem si izberete pol ure za opazovanje.

Objavljeno
19. januar 2017 18.41
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vas tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Lani je 781 ljudi opazilo več kot 10.000 ptic, ki so pripadale 52 vrstam.

Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice, med zanimivejšimi pa so izstopali planinski orel, sokol selec in mala uharica. S primerjavo podatkov bodo lahko sklepali, ali število ptic v naseljih upada ali narašča.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala od 23. januarja do 29. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so pripravili letak s fotografijami ptic.

Več o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas. Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca.

Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek. Svoja opažanja do konca februarja sporočite na obrazcu, ki ga najdete na spletni strani. Če nimate dostopa do spleta, lahko izpolnjeni letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, p. p. 2990, 1001 Ljubljana.