Zmanjšujemo količino odpadne hrane

V CUDV Dobrna avtomat s prigrizki in pijačo uporabljajo bolj poredko.

Objavljeno
09. marec 2017 19.22
Učenec Zlatko Černej
Učenec Zlatko Černej

V našem centru so različni uporabniki. Eni so suhi, drugi so debeli. Eni radi jedo, drugi jedo manj. Nekatere je treba hraniti, druge spodbujati, nekatere pa omejevati. Nekateri imajo dietno prehrano. Nekateri potrošijo več kilokalorij, ker se več gibljejo, drugi manj.

V našem centru se veliko pogovarjamo o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja. Sodelujemo v projektih Eko šole, v welnes programu... V okviru projekta e-qalin deluje skupina za prehrano. Tudi na samozagovorništvu imamo uporabniki možnost govoriti o hrani. V pogovorih o prehrani sodelujejo uporabniki, zaposleni v kuhinji, medicinske sestre, učitelji, vzgojitelji, varuhi in vodstveni delavci. Odgovornost v zvezi s prehrano moramo prevzeti popolnoma vsi.

Glede omejitev, sestave jedilnikov in diet moramo slediti navodilom zdravstvene službe. Pri pripravi hrane kuharice upoštevajo število prisotnih uporabnikov ter njihove potrebe, da ne prihaja do ostankov. V vsaki skupini moramo sproti sporočati v kuhinjo spremembe prisotnosti. Ostanke hrane vračamo iz bivalnih enot v posebni posodi nazaj v kuhinjo. Odpadno hrano odpelje najeto podjetje. Ostanke kruha in sadja pojedo konji.

Hrana in potrošništvo

Naša kuhinja nabavlja pretežno sezonsko hrano in hrano slovenskih proizvajalcev. Nekatere skupine imamo svoje vrtičke, ki jih obdelujemo od spomladi do pozne jeseni. Na naših vrtičkih je hrana bolj sveža in ima boljši okus, ker jo pobiramo sproti.

Zeliščni vrt naše ustanove. Foto CUDV Dobrna

Ne uporabljamo umetnih gnojil, ker imamo domač hlevski gnoj. Veliko okusnih čajev pridelamo na našem zeliščnem vrtu. Iz zelišč izdelujemo tudi sirupe (metin, sivkin...), ki jih mešamo z vodo. Imamo tudi možnost nakupa v lokalnih trgovinah, vendar nakupujemo bolj redko. V ustanovi imamo sveže pripravljeno pecivo, lahko pa si kaj spečemo tudi sami. V avli v prvem nadstropju pa imamo avtomat s priboljški in pijačo. Poslužujemo se ga bolj poredko.

Zavržena hrana

V našem centru vodi oddelek za upravno-pravne in administrativne zadeve evidence in analize zavržene hrane, ki jo odpelje najeto podjetje ali jo skrmimo konjem. V preteklem letu smo zavrgli 1274 kilogramov ostankov hrane, v kar so všteti tudi ostanki pri pripravi hrane v kuhinji (obreznine sadja in zelenjave, olupki...).

Ob analizi smo ugotovili, da smo zavrgli 11,58 kilograma hrane na uporabnika (tri dekagrame hrane na uporabnika na dan) in da je to manj kot leta 2015. To je tudi precej manj v primerjavi s slovenskim poprečjem, ki znaša 60 kilogramov, in 6-krat manj od poprečja za savinjsko regijo, ki je 67 kilogramov ostankov hrane na prebivalca na leto. Trudili se bomo, da izmeček še zmanjšamo.