Afera Koprivnikar: pet policistov dobilo izredno odpoved

Izredno odpoved je zaradi afere Koprivnikar dobilo pet policistov, ki napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za spodbijanje te odločitve.

Objavljeno
15. april 2016 14.34
jer/pogajanje
A. S. H., STA
A. S. H., STA

Ljubljana - Pet policistov, vpletenih v afero Koprivnikar, je dobilo izredno odpoved, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Predsednik SPS Zoran Petrovič, tudi sam odpuščen, napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev za spodbijanje te odločitve. Po njegovem so odpovedi namreč nezakonite, sama odločitev vrha policije pa ga ni presenetila.

Kot je Petrovič povedal za STA, je bila odločitev jasna, še preden se je kar koli dognalo. Izredna odpoved njemu pa ne more vplivati na potek pogajanj stavkajočih policistov z vlado, saj da na tej strani sedijo ljudje »pod mnogo hujšimi očitki«.

Izredno odpuščeni policisti se lahko pritožijo na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi. Če bi ta njihovo pritožbo zavrnila, se lahko obrnejo še na delovno sodišče.

Dva policista - tista dva, ki sta ustavila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja - sta, kot je že znano, dobila opozorilo pred odpovedjo.

Generalni direktor policije Marjan Fank je tako odločil pred dvema tednoma, po zagovorih vseh sedmih policistov, vpletenih v načrtovano prometno kontrolo ministra Koprivnikarja. Danes pa se je iztekel rok za dvig pošiljke. Na Generalni policijski upravi so za STA sicer potrdili, da je vseh pet policistov dvignilo pošiljke, zaradi česar jim te ni bilo treba pustiti v nabiralniku.

Fank je odločitev sprejel po zagovorih policistov na njihovih policijskih upravah. Ti so potekali konec marca. Dva policista sta se pisno zagovarjala, štirje ustno, en pa se zagovora ni udeležil.

Ministra Koprivnikarja so novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. Novo razsežnost primeru je dalo v začetku marca anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Interni nadzor, ki so ga takrat vnovič uvedli na policiji, je potrdil obstoj omenjene komunikacije med petimi sindikalisti. Zoper njih in oba policista, ki sta ustavila ministra, so uvedli postopek izredne odpovedi. O sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pa so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo.