Alenka Bikar je že poslanka

Atletinja namesto Zorana Jankovića. Proti je pomotoma glasovala Pepelnikova, ki se je že opravičila.

Objavljeno
18. april 2012 19.19
Posodobljeno
19. april 2012 06.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Atletinja Alenka Bikar je pravkar postala poslanka.  Državni zbor se je seznanil s tem, da ji pripada sedež Zorana Jankovića. Za potrditev mandata je glasovalo 79 od 80 poslancev. Proti je glasovala le poslanka Truda Pepelnik, ki sodi k Državljanski listi Gregorja Viranta. Virant, ki je sejo vodil, se je začudil, da je proti poslanka. Iz DLGV so sporočili, da se je njihova poslanka zmotila in da se je Bikarjevi tudi že osebno opravičila.

Ker je v parlamentu od volitev že nekdanji uspešni košarkar Peter Vilfan, se je delež uspešnih športnikov v parlamentu povišal. Oba sta člana poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Vilfan je bil izvoljen v mariborski enoti, Bikarjeva je kandidirala v enoti Ljubljana Center.

Z obvestilom Državne volilne komisije, da se je Bikarjeva strinjala s prevzemom mandata, se je že pred današnjo sejo zbora  seznanila mandatno-volilna komisija. Leta 1974 rojeno Bikarjevo, ki živi v Medvodah, je v volilni enoti Ljubljana Center v okraju Vrhnika decembra volilo 36,6 odstotka volivcev, s čimer je prehitela vse kandidate drugih strank v okraju.

Izvoljena ni bila, ker so rezultati petih kandidatov Pozitivne Slovenije v mestnih okrajih presegali 40 odstotkov.

Državni zbor se je s prenehanjem mandata Jankovića zaradi županovanja Ljubljani seznanil v ponedeljek, z Bikarjevo pa poslanska skupina PS spet šteje 28 poslancev.