Anketa Dela: Vse več razočaranih nad SMC

Decembrska raziskava potrjuje doslej znano dejstvo, da je SDS prehitela vladno SMC. Na vrhu priljubljenosti ostaja Pahor.

Objavljeno
07. december 2014 15.28
Posodobljeno
08. december 2014 05.00
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana - Z decembrsko meritvijo razpoloženja javnosti do političnih strank in politikov nasploh ugotavljamo, da se je največji parlamentarni stranki SMC, ki je na poletnih predčasnih volitvah prepričljivo zmagala, podpora zmanjšala za več kot polovico glede na meritve takoj po volitvah. Zaradi tega je na prvo mesto prišla opozicijska SDS, ki se je po velikih padcih v zadnjih mesecih vrnila na ravni, kjer je bila takoj po volitvah.

Zanimivo je spremljati trend padanja SMC in hkratne rasti odgovorov, v katerih anketiranci navajajo, da ne bi obkrožili nobene stranke. Teh je zdaj skoraj 21 odstotkov, pred mesecem dni jih je bilo nekaj manj kot 13 odstotkov, oktobra pa le devet odstotkov. Povezava prelivanja glasov od SMC k »razočarancem« je očitna.

Tokrat je na tretjem mestu znova ZL, ki je prehitela SD na tem mestu. Presenetljivo je na petem mestu zunajparlamentarna SLS, ki je te dni izbirala novo vodstvo, sledi Desus, na sedmem mestu pa je NSi z 2,9-odstotno podporo.

Parlamentarna Zaab je pri odstotku, a še vedno za malenkost zaostaja za PS. Podpora vladi je tudi ta mesec padla. Dobila je srednjo oceno 2,49, novembra 2,58. Podpira jo 22,5 odstotka anketirancev, ne podpira je nekaj več kot 53 odstotkov, 18 odstotkov pa jih niha med pozitivno in negativno
oceno vlade.

Barometer priljubljenosti

Decembrski barometer priljubljenosti politikov ne prinaša sprememb na vrhu, saj ostaja Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen. Novost je, da se nadaljuje drsenje Mira Cerarja po lestvici navzdol. Po volitvah je bil najbolj priljubljen, v zadnjih dveh meritvah so ga anketiranci postavili na drugo mesto, tokrat je zdrsnil na četrto. Cerar je tudi doživel največje znižanje ocene, največje zvišanje pa Lojze Peterle. Dno lestvice krojita nekdanja zaveznika, danes tekmeca Zoran Janković in Alenka Bratušek. Oba izpadeta z lestvice, nanjo pa se vrača Janez Janša v paru z Violeto Tomič.