Anketa Dela: oktobra še večja podpora vladi

Oktobrsko merjenje priljubljenosti: skoraj četrtina vprašanih podpira vlado, 42 odstotkov pa ne.

Objavljeno
11. oktober 2015 18.54
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Podpora vladi Mira Cerarja je večja drugi mesec zapored. Po mesecih nihanja podpore pred poletjem smo septembra prvič opazili večjo naklonjenost vladi, ki je na ravni tiste ob začetku mandata pred letom dni.

Vlado Mira Cerarja ob prvi obletnici delovanja podpira skoraj 24 odstotkov sodelujočih v anketi Dela, ne podpira je dobrih 42 odstotkov, srednjo oceno pa ji podeljuje dobra četrtina vprašanih. Delež nepodpornikov se v primerjavi s septembrom ni veliko spremenil, je pa nekaj več podpornikov vlade, še zlasti tistih, ki vladi podeljujejo srednjo oceno. Povečanje podpore vladi je mogoče pripisati manjšemu deležu neopredeljenih, zato lahko sklepamo, da ima vlada še nekaj rezerve pri pridobivanju podpore, saj se večina neopredeljenih, ko se odloči, preliva med tiste, ki dajo vladi srednjo ali pozitivno oceno.

V podpori političnim strankam ni bistvenih sprememb. Na prvem mestu je SMC z dobrimi desetimi odstotki podpore, druga je SDS z 8,5-odstotno podporo, tretja je ZL s 5,9 odstotka in SD s 5,4 odstotka podpore, sledita NSi in Desus. Volilna abstinenca je skoraj 60-odstotna. Na barometru priljubljenosti politikov ohranja vodilno mesto predsednik republike Borut Pahor.

V oktobru se razmerja med strankami niso veliko spremenila. Drugi mesec zapored ostaja na vodilnem mestu SMC pred SDS, kar že lahko nakazuje dolgoročnejši trend. To se bo izkazalo prihodnji mesec ob novi meritvi, saj se je razlika med prvo SMC in drugo SDS tokrat nekoliko zmanjšala, obe stranki pa sta prejeli nižjo podporo kot septembra. Zato pa so pridobili četrtouvrščena SD, peta NSi in šesti Desus. Podpora je nekoliko padla ZL, a kljub temu ohranja tretje mesto med političnimi strankami. V primerjavi s septembrom število tistih, ki ne bi volili, se ne bi udeležili volitev ali ne vedo, koga bi volili, ostaja enako njihov delež predstavlja skoraj 60 odstotkov volilnega telesa. Če izločimo neopredeljene, dobimo naslednje odstotke; če bi bile volitve to nedeljo, bi zmagala SMC s 26 odstotki glasov, sledila bi SDS z dobrimi 20 odstotki, ZL bi prejela 14,6 odstotka podpore, SD 13 odstotkov, NSi skoraj devet odstotkov, Desus 7,3 odstotka podpore, v parlament pa bi se uvrstila tudi SNS s 4,5-odstotno podporo.

Prvi ostaja Pahor

Na barometru priljubljenosti politikov ni večjih sprememb, poleg tega nihče od njih ni dobil višje ocene kot pred mesecem dni. Prvi ostaja Borut Pahor, na drugo mesto pa se je prebila Tanja Fajon in na tem mestu zamenjala
Violeto Bulc, ki je padla na peto mesto. Bulčevi se je tokrat ocena najbolj znižala.

Na lestvici ostaja Karl Erjavec, namesto njega se morata posloviti Zmago Jelinčič in Jože Tanko. Nanjo se v tandemu vračata Janez Janša in Alenka Bratušek. Oba zadnjih nekaj meritev delujeta kot uigran par, saj se  skupaj poslavljata z barometra in se vračata nanj.