Anketa Dela: Poletje ne meša političnih kart

Razmerja podpore med strankami ostajajo enaka, v volilnih preferencah še naprej vodi SDS.

Objavljeno
06. avgust 2017 20.58
SDS KONGRES
Mario Belovič
Mario Belovič

Kot kaže naša tokratna anketa, so parlamentarne počitnice, ki še trajajo, večinoma ohranile razmerja moči med političnimi strankami.

Če bi udeleženci tokratne ankete volili jutri, bi zmagala največja opozicijska stranka SDS, ki še naprej vodi v volilnih preferencah.

 

 

Razmerja merjene podpore med drugimi parlamentarnimi strankami se glede na prejšnjo anketo niso spremenila - vse, razen Desus, so prejele nižjo podporo med vprašanimi. Opazen je padec podpore koalicijski stranki SD in vladajoči SMC. Največji poletni osip - 3,1 odstotne točke - je zaznan pri opozicijski NSi. Med zunajparlamentarnimi strankami potencial za vstop v državni zbor ohranjata stranki SNS ter Glas za otroke in družine (God). Opazno je povečanje razočaranja nad obstoječimi strankami in volilne abstinence.
Za povečavo kliknite na grafiko


Vlada in DZ: srednje dobro

Največ vprašanih delo vlade in državnega zbora ocenjuje za srednje dobro (42,1 odstotka oziroma 42,4 odstotka). Prizadevanja vlade v primerjavi z državnozborskimi kot pozitivne in zelo pozitivne ocenjuje več ljudi, prav tako pa jih tudi več vprašanih vrednoti kot zelo negativne. Delo državnega zbora v primerjavi z vladinim povprečno kot negativno ocenjuje več ljudi. Podobno razmerje se kaže tudi med rezultati anketiranja srednje ocene dela vlade in državnega zbora. Vlada v zadnjih dveh mesecih, odkar se ji je nekoliko povečala priljubljenost, dobiva za odtenek boljše ocene svojega dela kot jih državni zbor.


Za povečavo kliknite na grafiko