Anketa Dela: Razsodba arbitražnega sodišča pognala SMC navzgor

SDS ohranja občutno prednost pred drugouvrščeno SD, vlada pa ima boljšo oceno kot junija.

Objavljeno
09. julij 2017 17.46
DZ
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Na vrhu lestvice priljubljenosti političnih strank ni bilo bistvenih sprememb. Najbolj opazen premik na njej je zagotovo ta, da se je SMC vrnila med prve tri stranke. Po dokaj hudem padcu na peto mesto v junijski raziskavi se je julija njena priljubljenost skoraj podvojila s petih na dobrih deset odstotkov, verjetno zaradi arbitražne razsodbe. Predsednik vlade in ministri so bili namreč kmalu po objavi razsodbe veliko navzoči med ljudmi in v medijih.

Ta premik SMC navzgor pojasnjuje tudi ena največjih podpor vladi v zadnjem obdobju, saj je dosegla povprečno oceno 2,72, pred letom dni pa denimo, komaj 2,23. Delo vlade pozitivno ocenjuje 17 odstotkov, negativno 36,5 odstotka, srednjo oceno pa ji daje 45 odstotkov vprašanih.


Vodilna ostaja SDS, ki ima v primerjavi z mesecem prej dobri dve odstotni točki nižjo podporo, druga je SD, ki je na ravni prejšnje ankete, četrto mesto je prevzela Levica, NSi pa je padla s tretjega mesta na peto, a je ohranila stik z vodilnimi, saj je drugi mesec zapored dobila višji odstotek od enoletnega povprečja. Kljub povečevanju podpore nekoliko zaostaja Desus, dokaj dobro pa se je izkazala tudi SNS, ki se, po rezultatih sodeč, giblje na robu parlamentarnega praga.

Med zunanjparlamentarnimi strankami so omembe vredno podporo dobile še Pozitivna Slovenija (tri odstotke) in Gibanje za otroke in družine (2,9 odstotka).

Tudi Barometer priljubljenosti politikov potrjuje boljše rezultate za SMC, saj je predsedniku stranke Miru Cerarju julija ocena najbolj poskočila, kar mu je omogočilo dvig z dna lestvice proti sredini. Podpora je najbolj padla Evi Irgl, ki se skupaj z Janezom Janšo poslavlja z barometra.

Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, sledita mu Violeta Bulc in Tanja Fajon, za njimi pa trojica Milan Brglez, Dejan Židan in Goran Klemenčič. Na barometer se vračata Karl Erjavec in Alenka Bratušek.