Anketa Dela: SDS na krilih strahu pred begunci

SMC je izgubila primat, podpora vladi ostaja ista.

Objavljeno
08. november 2015 21.28
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana – SDS je po dveh mesecih zaostajanja novembra prevzela vodstvo od SMC. Obema strankama je podpora sicer narasla, vendar opozicijski bolj izrazito. Spremembo bi najlažje utemeljili z argumentom, da je Janševi stranki uspelo najbolje unovčiti strah pred begunskim tokom v EU.

V novembru se je podpora zvišala štirim strankam - desnima SDS in SLS, sredinski SMC in levi ZL. Znano je, da sta SDS in SLS močno stavili na protibegunsko retoriko in sta tudi najodločnejši zagovornici bodeče žice na meji. Politika pritiska na vlado, češ da se ne odziva ustrezno, pa tudi izredno ostra retorika do beguncev je obrodila sadove. SDS se je zavihtela na vrh, SLS spet resneje zaznavamo v anketah, čeprav še ne dovolj za vstop v parlament.

Po drugi strani imajo stranke vladajoče koalicije še vedno večino pred fiktivno desno koalicijo (SDS, NSi, SLS). Če upoštevamo le opredeljene volivce, je 41 odstotkov glasov na strani aktualne koalicije, 39 odstotkov na strani desne koalicije. Zanimivo je tudi, da se podpora vladi glede na oktober ni bistveno spremenila.

Stranki SMC in SDS sta znova zamenjali mesto na vrhu. Potem ko je SMC zadnja dva meseca vodila na lestvici priljubljenosti strank, prej pa je štiri mesece zapored vodila SDS, je ta novembra spet prva. Razlika med njima je manj kot dve odstotni točki in je v mejah statistične razlike. SMC je v primerjavi s preteklim mesecem sicer dobila večjo podporo, a se je SDS tokrat podpora povečevala močneje. Med strankami je pridobila še ZL, ki je še vedno na tretjem mestu, medtem ko so SD, NSi in Desus nekoliko podpore izgubile.

Tudi v tem mesecu je neodločnost volilnega telesa izredno visoka, čeprav nekoliko nižja kot oktobra. Takšnih, ki ne vedo, koga bi volili, ne bi volili ali bi najraje podprli kakšno drugo stranko, je skoraj 55 odstotkov, mesec pred tem jih je bilo slabih 60 odstotkov. Podpora vladi je za malenkost zanihala navzdol, a ostaja na ravni zadnjih dveh mesecev. Vlado je pozitivno ocenilo 23,5 odstotka anketirancev, negativno 46,5 odstotka, srednjo oceno pa ji je dala slaba četrtina anketirancev. Ker je bila vlada v minulem tednu pod hudim pritiskom kritik zaradi begunske krize, je bilo pričakovati, da bo nihljaj navzdol bistveno večji. Državni zbor je v tokratnem barometru dobil višjo srednjo oceno kot prejšnji mesec.

Barometer priljubljenosti politikov v novembru ne prinaša večjih novosti. Borut Pahor je še naprej najbolj priljubljen politik, na razmeroma visokem četrtem mestu je ostal tudi Miro Cerar. Tokratni barometer sta zaznamovala socialdemokrata - Dejan Židan, ki je doživel največje znižanje srednje ocene, in Matjaž Han, ki je bil deležen največjega zvišanja ocene.

Janez Janša in Alenka Bratušek postajata po zaslugi javnosti uigran par, saj se že nekaj zadnjih meritev v tandemu uvrščata na barometer in takoj ob naslednji meritvi izpadeta. Tako se je zgodilo tudi novembra, saj se oba poslavljata, na barometer se uvrščata Zmago Jelinčič in Eva Irgl.