Anketa Dela: SDS ostaja prva stranka v državi

Milan Brglez bolj priljubljen kot Miro Cerar. Desus se je pred kongresom okrepil.

Objavljeno
05. februar 2017 19.29
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – V drugi letošnji anketi Dela se razmerja med parlamentarnimi strankami niso veliko spremenila. Opozicijska SDS je še vedno vodilna stranka, vendar ji je od lanskega decembra, ko je dosegla vrh pri 15,9 odstotka, tokrat že drugič zaporedoma padla podpora. Na drugi strani je SMC prav tako dobila malo manj podpore, a še vedno eno večjih v zadnjem letu. Ker je nekoliko slabši rezultat dosegla tudi SD, je SMC utrdila svoj položaj na drugem mestu, SD pa na tretjem, ki še vedno ohranja prednost pred ZL. Ta je v mesecu dni dobila precej večjo podporo.

Presenečenje februarskega barometra je zagotovo Desus, ki je podvojil podporo in prehitel NSi na petem mestu. V tokratni anketi je značilno tudi, da so nekatere zunajparlamentarne stranke dosegle večjo podporo kot običajno. To se pozna pri SNS in PS, ki imata 2,5-odstotno podporo, blizu jima je SLS s 2,3 odstotka, tem se je povsem približalo tudi Gibanje za otroke in družino s 2,1 odstotka podpore.

Februarja je vlada imela manjšo podporo kot januarja, pri čemer se s srednjo oceno 2,55 približuje povprečju v lanskem letu 2016. Podobno je pri ocenjevanju državnega zbora.

Medtem ko smo v januarskem barometru opazili povečanje priljubljenosti pri večini politikov, so v februarski meritvi vsi razen Luke Mesca dobili slabše ocene. Padec smo opazili tudi pri Borutu Pahorju, ki še ohranja prvo mesto, Mesec pa je le za malenkost popravil oceno. Milan Brglez ohranja visoko peto mesto, precej za njim je Miro Cerar. Zaradi prenizke srednje ocene se z lestvice tokrat poslavljata Karl Erjavec in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič.

za povečavo klikni na grafiko.