Anketa Dela: SDS podvojila prednost pred SMC

Razdori v koaliciji pospešili krepitev opozicije. Vse večja podpora gibanju Aleša Primca, kar ga uvršča ob bok SLS, SNS in PS.

Objavljeno
04. december 2016 21.57
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - V zadnji letošnji raziskavi javnega mnenja so politične stranke ciljno črto pretekle v naslednjem vrstnem redu: SDS, SMC, SD, ZL, NSi in Desus. Druge bi, če bi bile volitve to nedeljo, verjetno ostale pred vrati parlamenta.

Opozicijska stranka SDS je v zadnjem mesecu leta povečala prednost pred zasledovalko, vladajočo SMC. Če je zadnje mesece razlika še znašala dve ali tri odstotne točke, se je decembra povečala na skoraj šest odstotnih točk. SMC tesno sledi SD, ki tako ohranja tretje mesto med političnimi strankami na barometru priljubljenosti, ZL pa se je konkurenčni stranki na levici približala na minimalno razliko. ZL se je v mesecu dni močno povečala priljubljenost med potencialnimi volivci, prav tako NSi, ki je imela novembra volilni kongres, ta pa je očitno pustil posledice.

Med političnimi strankami, ki so še na varni strani parlamentarnega praga, je Desus, ki pa med parlamentarnimi strankami zdaj zaseda dno, če ne upoštevamo, da Zavezništvo (Alenke Bratušek) v anketah komajda še zaznavamo. Zanimivo je tudi na strani zunajparlamentarnih strank, ki so vse zelo blizu vstopnega praga, v tej družbi je tudi gibanje, ki se še ni formiralo v stranko. Prav temu zadnje mesece posvečamo več pozornosti in lahko ugotovimo, da je gibanje Aleša Primca iz meseca v mesec bolj prisotno. Tokrat smo mu namerili 1,8-odstotno podporo (mesec pred tem 1,3), kar ga uvršča v družbo SLS, SNS in PS - prva ima 1,9, druga 1,7 in tretja 1,5 odstotka podpore.

Na barometru priljubljenosti politično-javnih osebnosti ni večjih sprememb. Najpopularnejši ostaja Borut Pahor, sledita mu Violeta Bulc in Tanja Fajon, znatno se je okrepil tudi Dejan Židan. Največji skok navzgor je v zadnjem letošnjem mesecu dosegla Ljudmila Novak, ki je zadnje tedne dominirala zaradi kongresa NSi. Največje znižanje ocene je doživela Violeta Tomić. Politiki so v tem mesecu praviloma dosegali višje ocene, razen Mira Cerarja in Matjaža Hanžka. Lestvico zapuščata Eva Irgl in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Janez Janša in Karl Erjavec.