Anketa Dela: SDS prva, SMC in SD drugi

Vladi višja srednja ocena dela. Minister Klemenčič z izjavo »letele bodo glave« proti vrhu.

Objavljeno
09. oktober 2016 21.56
bsa DZ
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Razmerja med strankami v tokratnem Barometru ostajajo ista kot pred mesecem dni. Vodi SDS, takoj za njo sta SMC in SD, nato pa sledijo ZL, NSi, Desus in SLS.

Po poletnih počitnicah in prvih meritvah odnosa javnosti do slovenske politike smo v oktobru dobili potrditev, da imamo razmeroma stabilno politično okolje, v katerem so se oblikovale tri skupine strank. V prvi so SDS, SMC in SD, nato z nekaj nižjo podporo sledita ZL in NSi, pri dnu strank, ki še lahko računajo na vstop v parlament, pa sta SLS in Desus. Drugih večjih novosti ni, razen morda tega, da gibanje pod vodstvom Aleša Primca tudi pri drugi meritvi ni dobilo omembe vredne podpore.


Srednja ocena dela vlade je oktobra višja kot mesec prej, čeprav je delež tistih, ki gledajo na vlado pozitivno, manjši, a je na drugi strani tudi manj negativno nastrojenih, zato je povprečna ocena dela vlade višja od septembrske.

Bolj kot na lestvici strank so nastale spremembe na lestvici priljubljenosti politikov. Borut Pahor ohranja primat, na drugo mesto pa se je prebila Tanja Fajon pred Violeto Bulc, ki ji je oktobra podpora najbolj upadla. Najhitreje se je na lestvici priljubljenosti politikov vzpenjal Goran Klemenčič, zdaj četrti. Na to je verjetno vplivalo dejstvo, da smo anketo izvajali ravno v času, ko je bila aktualna njegova izjava, da bodo letele glave, če bo primer Igorja Bavčarja na sodišču zastaral.


Razmerja med političnimi strankami se oktobra glede na predhodni mesec niso bistveno spremenila. Primat na lestvici najbolj priljubljenih strank ohranja SDS s 13,3 odstotka, SMC in SD sta na drugem oziroma tretjem mestu z nekoliko nižjo podporo kot pred mesecem dni. Medtem ko je bila SD septembra na drugem mestu, se je ob tokratni meritvi vrstni red spremenil, saj je na drugem mestu SMC, vendar je razlika med njima znotraj statistične napake, zato bi lahko bil njun položaj na lestvici priljubljenosti tudi drugačen.

Trojki strank, ki oblikuje vrh, sledi dvojec ZL in NSi. Po odstotkih za eno stopničko zaostajata za SDS, SMC in SD, hkrati pa ohranjata za stopničko prednosti pred stranko Desus in SLS, ki se gibljeta na meji vstopa v parlament. Čeprav je tako ZL kot NSi oktobra podpora nekoliko padla, ohranjata sloves strank, ki tesno sledita konkurenčnima strankama na levem in desnem polu.

Tudi v tokratni anketi je delež bodisi neopredeljenih bodisi takšnih, ki se volitev ne bi udeležili, precejšen, skoraj polovičen. Čeprav je podpora vladi v tem mesecu nekoliko upadla (če upoštevamo le odgovore, ki pozitivno ocenjujejo vlado), se je srednja ocena dela vlade dejansko okrepila in je višja kot septembra. Razloge za to gre iskati v naslednjem: delež ljudi, ki podeljujejo vladi srednjo oceno, se je okrepil na račun zmanjšanja deleža tistih, ki na vlado gledajo pozitivno ali negativno. Zoran Potič

Barometer priljubljenosti politikov prinaša oktobra zanimivo spremembo pri vrhu lestvice. Novost sicer ni povsem na vrhu, ki ga že mesece zaseda Borut Pahor, ampak na drugem mestu, ki ga je Violeta Bulc prepustila Tanji Fajon. Bulčevi se je ocena namreč najbolj znižala.


Na drugi strani po največji rasti priljubljenosti tokrat najbolj izstopa Goran Klemenčič, ki se je zavihtel na četrto mesto. Razloge za to gre verjetno iskati v njegovi izjavi, da bodo letele glave, če primer Bavčar zastara.

Z lestvice se ta mesec poslavljata Alenka Bratušek in Eva Irgl, nanjo se vračata Janez Janša in Karl Erjavec.