Anketa Dela: SDS prva, SMC prišla bliže

Vlada, premier in njegova stranka SMC z bistveno višjo podporo kot zadnji lanski mesec.

Objavljeno
10. januar 2016 21.14
Z. P.
Z. P.

Ljubljana – Dolgi praznični dnevi ob koncu leta 2015 so najbolj koristili vladi Mira Cerarja in njegovi stranki SMC. Vlada, stranka in še posebno premier osebno so si precej opomogli, kaže tokratna anketa Dela.

V leto 2016 vstopa SDS kot prva stranka na Delovem barometru. Podpora, ki jo uživa, je na ravni, kakršno je imela lani, in kaže na trdno volilno jedro stranke. Pri SMC je slika povsem drugačna – njej volilna podpora bistveno bolj niha, decembra lani je veliko izgubila, januarja letos pa spet precej dobila in za polovico zmanjšala zaostanek za SDS.

Tudi vlada je v primerjavi z lanskim decembrom dobila višjo oceno – srednja ocena njenega dela je skočila z 2,45 na 2,66. Če je vlado zadnji mesec lanskega leta podpirala manj kot petina vseh volivcev, ima zdaj podporo skoraj četrtine volilnega telesa. Najvišjega zvišanja ocene je bil deležen tudi premier Miro Cerar. Medtem ko je javnost ocenjevala delo njegove vlade, bo premier ta teden ocenjeval delo svojih ministrov. Čeprav je dopustil možnost rekonstrukcije vlade, je hkrati tudi dovolj jasno namignil, da so možnosti za zamenjavo ministrov izjemno majhne.

Prvi mesec v letu 2016 je na lestvici priljubljenosti strank pripadel SDS, ki pa ji je v primerjavi z decembrom lani podpora nekoliko padla, vendar je v mejah gibanja podpore, kakršno je imela ta stranka doslej. V novem letu se je nekoliko okrepila tudi SMC, ki je bistveno zmanjšala zaostanek za SDS in je utrdila položaj na drugem mestu. Na tretjem mestu je znova ZL, na četrtem pa SD. Ta dvojček tvori sredino lestvice, pri dnu pa sta še NSi in Desus, ki mu je podpora znova zelo zanihala navzdol, in v tem primeru bi bil negotov celo vstop v državni zbor.

Potencial za vse stranke, tudi tiste zunajparlamentarne, se skriva v bazenu volivcev, ki se ne želijo opredeliti, ali ne želijo voliti, ali pa odgovarjajo, da bi izbrali katero drugo stranko. Takšnih je še vedno precej več kot polovica.

Podpora vladi se je z vstopom v novo leto bistveno popravila glede na december lani. Je na ravni lanskega januarja, ki je sledil tudi padcu podpore vladi Mira Cerarja decembra 2014. Očitno je, da vsak praznični premor koristi vladi. Koristi od božičnih in novoletnih praznikov ima tudi državni zbor, saj ga je tokrat pozitivno ocenilo bistveno več volivcev kot v preteklih mesecih.

Barometer priljubljenosti

Borut Pahor začenja leto na barometru priljubljenosti kot prvi v državi. Sledijo mu Violeta Bulc, Tanja Fajon in Milan Brglez ter na petem mestu presenetljivo Miro Cerar, ki je doživel najvišji dvig ocene. Vsi politiki so stopili v novo leto z dvigom ocene, razen Zmaga Jelinčiča, Mateja Tonina in Karla Erjavca - oba sta tudi osrednja akterja interpelacije zoper Erjavca.

Kot po navadi, potem ko se na lestvico uvrsti, jo Janez Janša hitro tudi zapusti. Družbo v čakalnici za uvrstitev na barometer mu bo delal strankarski kolega Branko Grims. Nanjo se vračata Zoran Janković in Jože Tanko.