Anketa Dela: Skoraj dve tretjini ljudi se strankarsko ne izreka

Padec podpore Združeni levici po fiasku na kongresu. SDS ostaja vodilna stranka že sedmi mesec zapovrstjo.

Objavljeno
08. maj 2016 21.25
Zoran Potič
Zoran Potič

Majski barometer priljubljenosti političnih strank ne prinaša velikih sprememb. Po polovici mandata od zadnjih parlamentarnih volitev so se razmerja med strankami utrdila na približno sedanji ravni – SDS je vodilna stranka z nekajodstotnim naskokom pred SMC, ki je očitno edina sposobna slediti Janševi stranki.

 

ZL je še vedno tretja, kljub občutnemu padcu priljubljenosti, kar je mogoče pojasniti s težavami na aprilskem kongresu in po njem. Prihodnje meritve bi lahko pokazale, kakšna erozija zaupanja je nastala v primeru ZL. Novim socialistom za vrat dihajo socialni demokrati in ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi že prihodnji mesec prehiteli konkurenco s skrajne levice. Sledijo Desus in NSi, že nekaj mesecev zapovrstjo je blizu tudi SLS.

V tokratnem barometru smo obravnavali tudi največji delež volilnega telesa, ki se volitev ne bi udeležil, ne bi volil ali pa ne ve, koga voliti – takšnih je skoraj dve tretjini (63,7 odstotka). To pomeni, da nobena meritev javnega mnenja o priljubljenosti političnih strank ne more izmeriti ali napovedati, kakšen bi bil razplet na volitvah, če bi jih izvedli to nedeljo.

Nepriljubljenost vlade se je ta mesec še povečala, saj je prejela srednjo oceno 2,3, kar je najnižja izmerjena vrednost doslej.

Barometer priljubljenosti

Barometer priljubljenosti politikov v maju sta z največjim padcem priljubljenosti zaznamovala Matjaž Hanžek in Goran Klemenčič. Oba enako, a tudi največ med vsemi, sta izgubila podporo in precej padla po lestvici navzdol. Druga ugotovitev je, da sta se na barometru, sicer na dnu, utrdila Dušan Mramor in Karl Erjavec, na njej ostaja tudi Zoran Janković. Medtem se Janez Janša in Branko Grims poslavljata in prepuščata mesto Alenki Bratušek in Jožetu Tanku.

Vrh barometra krojijo stari znanci - prvi je Borut Pahor, Tanja Fajon, ki si je po padcu aprila opomogla, je druga, tretja pa je Violeta Bulc.