Anketa Dela: SMC izgublja boj, strm padec podpore

SDS ostaja prva, a ji podpora že četrti mesec pada, občutna rast SD in NSi.

Objavljeno
05. marec 2017 21.53
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Marčna anketa Dela kaže, da SDS ohranja prvo mesto, a je razlika pred zasledovalkami iz meseca v mesec manjša. SDS že tretji mesec zapovrstjo izgublja podporo, vendar še zdaleč ne tako dramatično kot SMC. Ta je zadnjih osem mesecev bila bitko za drugo mesto s SD in bila pri tem dokaj uspešna. Marca se je zgodil zasuk. SMC je strmo padla, podpora se ji je za polovico zmanjšala, na 6,7 odstotka, in zasedla je zgolj peto mesto. Tako je zdaj na drugem mestu SD, ki ima v zadnjem mesecu 2 odstotni točki več, tretja pa ZL.

Za dve odstotni točki navzgor je skočila NSi na četrtem mestu, šesti je Desus, ki se je prav tako za malenkost okrepil. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi se v parlament verjetno uvrstila tudi SLS, ki ima prav tako nekaj več podpore.

Vladi je ta mesec v primerjavi s prejšnjim podpora precej padla. Pozitivno jo ocenjuje okoli desetina, negativno pa dobra polovica sodelujočih v anketi. Premik v škodo vlade so pretehtali tisti, ki so ji doslej podeljevali neko srednjo oceno, zdaj pa so se preselili med nezadovoljne.

Priljubljenost najbolj padla Klemenčiču

Na lestvici priljubljenosti politikov je nekaj sprememb. Napad na ministra Gorana Klemenčiča (da je bil v parlamentu menda alkoholiziran) se je obrestoval, saj je ta najbolj padel na lestvici. Matjaž Han, ki se je izpostavil ob primeru Cimos, pa je najbolj skočil po lestvici navzgor. Medtem ko ima Milan Brglez nekoliko manj podpore, je Miro Cerar strmoglavil proti dnu. Spor v SMC očitno pušča posledice.

Borut Pahor ohranja suvereno vodstvo, na drugi stani pa se Janez Janša znova poslavlja z lestvice. Na tej poti mu dela družbo Zmago Jelinčič, na lestvico pa se vračata Karl Erjavec in Alenka Bratušek.