Anketa Dela: SMC na vrhu brez konkurence

Podpora stranki SMC ostaja trdna in visoko že drugi mesec zapored in se giblje malenkost nižje od 30 odstotkov.

Objavljeno
10. avgust 2014 18.45
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Prva meritev javnega mnenja po julijskih volitvah na vrhu ne prinaša večjih novosti – SMC ostaja trdno v vodstvu, SDS nekoliko izgublja, opazen pa je dvig Združene levice in NSi. Desus in Zaab sta izgubila največ. Alenka Bratušek je izpadla z barometra.

Avgustovski barometer politikov in strankarskih preferenc potrjuje, da uživata Stranka Mira Cerarja in on sam veliko zaupanje v slovenski javnosti. Drugi mesec zapored smo obema izmerili visoke odstotke podpore – stranka ima skoraj dvakrat večjo od drugouvrščene SDS, Cerar pa na barometru priljubljenosti premočno vodi pred predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Bolj kot na vrhu je zanimivo gibanje podpore na sredini oziroma dnu strankarske lestvice. Tiste stranke in njihovi prvaki, ki so se po volitvah izpostavljali v negativnih zgodbah (koalicijska izsiljevanja, komisarska zgodba), so veliko izgubili – denimo Karl Erjavec in Alenka Bratušek.

Desus je dobil veliko manjšo podporo kot na volitvah, Zaabu pa je padla na le dva odstotka. Tako Erjavec kot Bratuškova sta na barometru priljubljenosti dobila bistveno nižje ocene, še zlati premierka v odstopu, ki se bo morala z lestvice celo posloviti.