Anketa Dela: SMC ohranja vodilno mesto

Razlika med SMC in SDS se je povečala, okrepila se je  tudi podpora ZL.

Objavljeno
08. marec 2015 18.53
uho*SMC
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Stranka SMC po več kot šestih mesecih od prevzema oblasti ohranja vodilno mesto v slovenskem političnem prostoru, čeprav ji je podpora od takrat precej padla. Drugo mesto ohranja SDS, ki tudi izgublja podporo, pridobiva pa ZL, kaže tokratna anketa Dela.

Ko je podpora SMC decembra lani dosegla dno in jo je na prvem mestu prehitela Janševa SDS, se je postavilo vprašanje, ali se bo trend padanja nadaljeval. Kasnejše tri raziskave javnega mnenja nakazujejo, da se je SMC ponovno dvignila, stabilizirala podporo pri okoli 15 odstotkih, doseg SDS pa tega odstotka ne presega. V zadnjem obdobju je opaziti še en zanimiv trend, in sicer opazno krepitev Združene levice, ki se je močno približala SDS. Podpora SD se že daljše obdobje zadržuje pri šestih odstotkih in zdi se, da izgublja bitko z ZL. Pri NSi ni bilo preboja, zato se pred njo postavlja pomembno vprašanje, kako prepričati volilno telo, da bi lahko bili oni vodilni na desnici. Desus še naprej ostaja uganka, namreč, zakaj v anketah dosega nižje odstotke, na volitvah pa praviloma boljše rezultate.

 


SMC (Stranka modernega centra) je še povečala prednost pred SDS z dveh odstotnih točk februarja na 3,5 odstotne točke marca. Na tretjem mestu je položaj utrdila ZL, ki se s 10,3-odstotno podporo približuje SDS s 11,3-odstotno podporo, četrta pa je SD s 6,3 odstotka podpore. Peta je NSi in šesti Desus. To so tudi stranke, ki bi se uvrstile v parlament, če bi bile volitve to nedeljo.

Pri meritvi podpore vlade lahko opazimo, da se je približala odstotkom, ko je Miro Cerar sestavil vlado. Zdaj jo podpira dobra četrtina, ne podpira pa je 45 odstotkov, ima pa vlada nekaj rezerve pri tistih, ki ji podeljujejo srednjo oceno, takšnih je četrtina.


V tokratni raziskavi javnega mnenja se je podpora vladi Mira Cerarja vrnila na raven, kakršna je bila oktobra lani, ko smo prvič merili podporo novi vladi. Tedaj je srednja ocena znašala 2,69, tokratna je 2,65, v polletnem obdobju pa je podpora vladi precej zanihala navzdol, največ decembra, ko je dosegla dno s srednjo oceno 2,49. Takrat je vlado podpiralo 22,5 odstotka ljudi, ni je podpiralo dobrih 53 odstotkov, v tokratni anketi pa vlado podpira 25,6 odstotka ljudi in ne podpira 44,4 odstotka. Srednjo oceno, niti pozitivno niti negativno ji je dalo 25,7 odstotka ljudi. Podoben trend kot v vladi je zaslediti tudi pri ocenjevanju državnega zbora, saj se je marčna srednja ocena 2,49 približala najvišji oceni doslej, ki smo jo namerili oktobra lani, 2,52.

 


V marčnem barometru smo izvedli »pomladansko čistko« vseh neaktivnih politikov - v tem primeru Janeza Potočnika, Andreja Vizjaka in Danila Türka, namesto njih se bodo prihodnji mesec s konkurenti spoprijeli Dušan Mramor, Goran Klemenčič in Milan Brglez, ki so na podlagi vprašalnika dobili največ podpore med ponujenimi imeni politikov.


Na barometru ohranja prvo mesto Borut Pahor, tik za njim je Violeta Bulc, Miro Cerar je na tretjem mestu. Največje zvišanje ocene je dobil Matjaž Hanžek, največje znižanje pa Alenka Jeraj, ki se tudi poslavlja z barometra. Pri tem ji bo družbo delal Janez Janša, na lestvico se uvrstita Alenka Bratušek in Tanja Fajon.