Anketa Dela: SMC po petih mesecih v vodstvu pred SDS

SMC si je glede na SDS nabrala nekaj prednosti, ki pa se utegne hitro stopiti sredi vroče jeseni.

Objavljeno
06. september 2015 19.31
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Poletni mir je, sodeč po Delovem barometru, najbolj koristil vladajoči Stranki modernega centra, saj je na lestvici priljubljenosti po petih mesecih prevzela vodstvo.

SMC je primat v slovenski strankarski politiki izgubila maja, ko je vrh priljubljenosti zavzela opozicijska SDS. Razlika je bila med njima resda ves čas minimalna, a po petih mesecih se je že zdelo, da je to resen trend, ki ga bo SMC težko obrnila sebi v prid. Med daljšim političnim zatišjem se je razpoloženje med volivci očitno spremenilo, saj je tudi vlada v povprečju prejela v tem mesecu višjo oceno, kakor tudi državni zbor.

Pozitivnejši pogled na politike se odraža tudi na lestvici priljubljenosti politikov, saj so vsi prejeli boljše ocene kot pred mesecem dni. Med temi je tudi Karl Erjavec, ki ga je vpletenost v težave z arbitražnim sporazumom stala veliko političnega ugleda. SMC si je glede na SDS nabrala nekaj prednosti, ki pa se utegne hitro stopiti sredi vroče jeseni, ki bo potekala v znamenju sestavljanja proračuna in sindikalnega boja z vlado o plačah.

Tretje mesto na lestvici zavzema ZL, ki je sicer prejela eno nižjih podpor doslej, kakor tudi SD, ki je na četrtem mestu. NSi je peta in šesti Desus, ki bi se v primeru volitev znašel na robu vstopa v parlament.

Vlada vstopa v jesen z nekaj višjo podporo kot mesece pred tem, a razmerja med podporniki, nepodporniki in tistimi, ki ji dajejo srednjo oceno, ne pozitivno ne negativno, so že dalj časa približno enaka – dobra petina vlado podpira, nekaj več kot 40 odstotkov je ne podpira, okoli petina javnosti pa ji daje srednjo oceno.