Anketa Dela: SMC znova prva med strankami

Počitnice so koristile vladi in premierovi stranki. Violeta Tomič, ZL, se je takoj po uvrstitvi na barometer zavihtela na  tretje mesto.

Objavljeno
11. januar 2015 19.55
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Prva letošnja raziskava javnega mnenja je na prvo mesto znova umestila Stranko Mira Cerarja pred SDS. Tudi vlada je dobila nekoliko višje ocene.

Daljše zatišje med božičnimi in novoletnimi prazniki je najbolje koristilo vladajoči stranki SMC, ki je po izgubljenem primatu po stotih dneh vladanja znova na prvem mestu. Sledi ji SDS, na tretjem mestu je Združena levica, nato pa si sledijo SD, NSi, SLS in Desus. Druge zunajparlamentarne stranke so prejele manj kot en odstotek podpore. Po zadnji meritvi se je povečal odstotek ljudi, ki se volitev ne bi udeležili, zmanjšalo pa tistih, ki ne bi volili nobene stranke.

Počitniški mir je koristil tudi vladi, saj so se njeni ratingi med prazniki nekoliko izboljšali. Anketiranci so ji za prvi mesec v letu dodelili precej boljšo srednjo oceno, in sicer 2,62 – v primerjavi s tisto v decembru, ko je znašala 2,49. Pri tem je treba opozoriti, da se delež pozitivnih ocen ni bistveno spremenil, ampak se je povečalo število srednjih ocen na račun zmanjšanja negativnih ocenjevanj vlade. Kar pomeni, da vlada Mira Cerarja javnosti ne navdušuje, a jo je pripravljena tolerirati, vendar le dokler ne bo počela večjih neumnosti.

Na barometru priljubljenosti politikov je še naprej vodilni Borut Pahor, čeprav je bil pri njem padec povprečne ocene največji. Na drugi strani predstavlja največje presenečenje poslanka ZL

Barometer priljubljenosti 

Januarski barometer priljubljenosti politikov začenjamo s presenečenjem, saj se je Violeta Tomic z uvrstitvijo na lestvico takoj uvrstila na tretje mesto. Prvi je še vedno Borut Pahor, drugi Dejan Židan, četrti Janez Potočnik in peti Luka Mesec. Miro Cerar je na šestem mestu. Največje izboljšanje ocene je bil deležen Karl Erjavec, največje
poslabšanje pa Borut Pahor. Z barometra se tokrat poslavlja par Pavel Gantar-Janez Janša, nanj se vrača nesojena evropska komisarka Alenka Bratušek, družbo pa ji bo delala sedanja komisarka Violeta Bulc.