Anketa Dela: Stranka z božjo pomočjo na parlamentarnem radarju

Če bi bile minulo nedeljo, bi stranka Aleša Primca prestopila štiriodstotni prag.

Objavljeno
09. april 2017 20.13
Posodobljeno
10. april 2017 06.00
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Aprilski barometer priljubljenosti političnih strank prinaša novost – če bi imeli volitve prejšnjo nedeljo, obstaja velika verjetnost, da bi nova stranka skrajne desnice Za otroke – God z Alešem Primcem na čelu prestopila parlamentarni prag. V tokratni anketi smo ji izmerili 3,4-odstotno podporo.

Ustanovni kongres stranke Glas za otroke in družine (God) konec marca je bil očitno zelo uspešen, saj med anketiranci aprilske raziskave ni ostal neopažen. Zanimivo je, da se je stranki, ki smo ji do zdaj izmerili podporo od enega do dva odstotka, po kongresu podpora zvišala na 3,4 odstotka. V primerjavi z marcem se je podpora stranki God več kot podvojila. Po drugi strani smo v NSi in SLS izmerili približno enak padec, kar potrjuje tezo, da bo God najbolj ogrožal prav ti dve stranki. Če k temu dodamo še podatek, da je SDS imela za slabi dve odstotni točki boljši rezultat, lahko razberemo, da postaja na desnici vse bolj dinamično in zanimivo.

Primat med političnimi strankami ohranja stranka SDS, ki je glede na zadnjo meritev marca, povečala podporo med anketiranci. Boljši rezultat so dosegle tudi tretja ZL in SMC, ki se jima podpora po velikem padcu pred mesecem dni očitno počasi povečuje. Druga je še vedno SD, čeprav ji je podpora tokrat za slabo odstotno točko zanihala navzdol. Peti med strankami je še vedno Desus, opazno pa je, da je NSi tokrat imela za skoraj dve odstotni točki nižjo.

O povezanosti med padcem NSi in rastjo God lahko le domnevamo, je pa značilno, da je ta mesec padec zabeležila tudi SLS. Vemo, da se God umešča kot alternativa razočaranim volivcem na desnici.

Vlada z več podpore


Podpora vladi se je aprila nekoliko povečala, potem ko ji je marca precej zanihala navzdol. Premik v pozitivni trend je majhen, a ima tudi malo manj vprašanih negativen odnos do vlade. Tokrat jo je bolje odnesel tudi državni zbor.

Najbolj priljubljen politik na barometru priljubljenosti brez konkurence je še vedno Borut Pahor. Tako kot že dolgo mu sledita Violeta Bulc in Tanja Fajon, na četrtem mestu se je utrdil Milan Brglez in na petem Dejan Židan. Ime meseca, če pogledamo le najopaznejše zvišanje ocene, je Goran Klemenčič. Najbolj se je ocena znižala Matjažu Hanžku. Miro Cerar in Karl Erjavec sta zasedla 17. in 18. mesto na lestvici in se bližata dnu lestvice. Z barometra se mora tokrat posloviti ženski par Anja Kopač Mrak in Alenka Bratušek, nanjo pa se vrača moški tandem Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.