Anketa Dela: Vlada dol, stranke dol in neopredeljeni gor

Junij ni bil dober mesec za stranke in politike, saj, kot ugotavljamo v anketi Dela, skoraj vsi beležijo nižjo podporo kot maja.

Objavljeno
05. junij 2016 18.39
Posodobljeno
06. junij 2016 06.00
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Razpoloženje javnosti do strankarske politike v juniju ni najboljše, saj so skoraj vse stranke in politične osebnosti izgubile podporo, razen ZL. Izstopajoče je, da je število neopredeljenih preseglo 70-odstotni delež, najnižjo podporo doslej je doživela tudi vlada. Porazno stanje se izkazuje v naslednjih številkah - vladajoča SMC je padla na četrto mesto s prepolovljeno podporo. Čeprav je SDS še vedno prva, je med opredeljenimi volivci dobila najnižjo podporo doslej. Med strankami se je dvignila le ZL, ki se je na vrhu povsem približala SDS, SD pa se je utrdila na tretjem mestu. Najbolj pa izstopa podatek, da je več kot tretjina vprašanih v anketi odgovorila, da ne ve, koga podpreti na volitvah.

Vsi dol, razen ZL


V mesecu juniju so vse politične stranke zabeležile nižjo podporo, razen Združene levice, ki si je očitno po fijasku na aprilskem kongresu v očeh javnosti nekoliko dvignila ugled. Največ podpore je izgubila vladajoča SMC, ki je bila maja še na drugem mestu s 7,4 odstotno podporo, po mesecu dni pa ima prepolovljeno podporo in je na četrtem mestu. SDS je sicer še vedno vodilna, a je v primerjavi s preteklim mesecem izgubila skoraj štiri odstotne točke podpore. Tako kot SMC je največja opozicijska stranka junija zabeležila najnižjo podporo doslej. Na drugem mestu je ZL s 6,7 odstotno podporo in se na ta način povsem približala SDS, tretja pa je SD, ki je tudi nekoliko izgubila, a bistveno manj kot SDS in SMC. Nižjo podporo v tem mesecu sta zabeležili tudi NSi in Desus, medtem ko smo v anketi po nekaj mesecih le zabeležili nekaj podpore tudi Zavezništvu AB. Med zunajparlamentarnimi strankami sta po nekaj podpore dobili tudi SNS in SLS. Prvič doslej se je tudi zgodilo, da je število nepredeljenih preseglo 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi.


Infografika: Delo


V tem mesecu je tudi podpora vladi dosegla najnižjo raven, odkar je prevzela mandat,saj se je srednja ocena dela vlade spustila na raven 2,28, parlamenta pa 2,27. Delo vlade pozitivno ocenjuje dobrih 10 odstotkov, negativno 50 odstotkov, srednje pa slabih28 odstotkov.



Večina politikov z nižjo oceno

V junijskem barometru priljubljenosti politikov so skoraj vsi na lestvici dobili nižje povprečne ocene, vključno z Borutom Pahorjem, ki ostaja prvi. Višjo oceno so dobili vsi trije predstavniki ZL Luka Mesec, Matjaž Hanžek in Violeta Tomić, poleg njih pa še pravosodni minister Goran Klemenčič in finančni minister Dušan Mramor. Največje znižanje ocene je doživel Lojze Peterle.


Infografika: Delo

Z barometra priljubljenosti se bosta tokrat morala posloviti Jože Tanko in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.