Anketa Dela: Vlada in DZ v leto 2017 vstopata z boljšimi ocenami

SDS še vedno prva, a z manjšo razliko do SMC in SD.

Objavljeno
08. januar 2017 19.18
suhadolnik interpelacija
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Novo leto, višje ocene za vlado in njene predstavnike, bi lahko na kratko povzeli prvi Barometer v letu 2017. SDS je še vedno na prvem mestu, a je razlika v primerjavi s SMC in SD za polovico manjša, vlada je dobila boljšo oceno kot decembra lani.

Ker je podpora vladi vse leto med volivci počasi, a vztrajno kopnela, je letošnji prvi Delov Barometer poskrbel za presenečenje, ki ga lahko pripišemo predvsem bolj optimističnemu razpoloženju med volivci v času božično-novoletnih praznikov. Iz rezultatov je razvidno, da je slovensko volilno telo januarja bolje ocenilo delo vlade. To pomeni tudi nekaj zaloge v prednosti za letos, ki v političnim smislu ne bo več tako mirno, kot je bilo leto 2016.


Tako vlada vstopa v leto 2017 s precej višjo srednjo oceno kot v celotnem lanskem letu. Premik navzgor se je zgodil predvsem zaradi prestopa ljudi, ki so imeli o delu vlade negativno mnenje, v skupino, ki vladi podeljuje srednjo oceno. Nekaj več je tudi pozitivnih ocen. Vse to je pripomoglo, verjetno tudi zaradi večjega optimizma med božično-novoletnimi prazniki, da je vlada Mira Cerarja dobila eno višjih ocen, odkar je nastopila mandat.


Meritve v novem Barometru novega leta kažejo v političnem prostoru razmerja, kakršna smo zaznali konec lanskega leta, a vendar tudi z nekaj spremembami. Vladni stranki SMC in SD sta še vedno na drugem oziroma tretjem mestu in razlika med njima je minimalna. Tudi zaostanek do zadnjih 13 mesecev vodilne SDS je v tem mesecu za polovico manjši.


Medtem ko so vladne stranke pridobivale podporo, so je tudi druge opozicijske stranke, ZL in NSi, nekaj izgubile. ZL je še vedno četrta, NSi je peta stranka, na šestem mestu, ki še vedno vodi v državni zbor, je Desus. V tokratni meritvi je še vedno več kot 40 odstotkov volivcev, ki ne vedo, katero stranko bi izbrali, ali pa se volitev ne bi udeležili.

Na vrhu Barometra priljubljenosti v letu 2017 je še vedno Borut Pahor. Največji skok na lestvici sta dosegla Violeta Tomić in Miro Cerar, ki se mu je podpora med anketiranimi močno povečala. Po drugi strani je največji padec podpore opazen pri Violeti Bulc, ki pa ostaja na drugem mestu. Za januarski Barometer je značilno, da so vladni politiki običajno dobili višje srednje ocene, opozicijski politiki pa nižje. To sovpada z rezultati ankete pri izražanju podpore političnim strankam. Lestvico zapuščata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti, nanjo pa se uvrščata Alenka Bratušek in Matjaž Nemec.