Anketa Dela: Vlada je aprila dobila nekoliko nižjo podporo

Delež neopredeljenih je presegel 60 odstotkov. Vodilna je opozicijska SDS, SMC je druga, zelo se ji je približala ZL.

Objavljeno
10. april 2016 20.31
Zoran Potič
Zoran Potič

Aprilska meritev podpore političnim strankam ni prinesla bistvenih sprememb, kar je značilno že za zadnjih osem mesecev, ko je vladajoča SMC zadnjič vodila pred SDS. Od septembra 2015 je SDS na prvem mestu s stabilno podporo pri okoli 12 odstotkih, druga je SMC, ki je v trendu padanja.

Na drugi strani je v rahlem vzponu ZL, ki se je povsem približala SMC, ali jo bo prehitela, bo treba počakati do nove meritve. V rahlem vzponu je tudi SD, ki ohranja četrto mesto, peti je Desus, ki se v očeh javnosti tudi počasi postavlja na noge, šesta pa NSi. Med zunajparlamentarnimi strankami je vredno omeniti SLS, katere podpora komaj presega odstotek.


Tudi v zadnji meritvi izstopa podatek, da je več kot 60 odstotkov volilnega telesa neopredeljenega – ali ne vedo, katero stranko bi volili, ali se ne bi udeležili volitev ali pa bi najraje volili kakšno drugo stranko. Delež neopredeljenih se je aprila še povečal glede na zadnjo meritev v marcu.

 


V tem mesecu je podpora vladi nekoliko zanihala navzdol: pozitivno jo ocenjuje le še slabih 13 odstotkov, negativno dobra polovica anketiranih, srednjo oceno pa je vladi podelila slaba tretjina vprašanih, kar je nekoliko več kot minuli mesec.


Barometer priljubljenosti politikov prinaša nekaj sprememb. Čeprav je prva trojica nespremenjena, ko Borut Pahor kraljuje poleg Violete Bulc in Tanje Fajon, je značilno, da je slednji v tem mesecu najbolj padla podpora. Na drugi strani je bila deležna največjega povečanje ocene Violeta Tomič, ki se je zavihtela na sedmo mesto in s tem v ZL prehitela Luko Mesca. Na barometer sta se vrnila Karl Erjavec in Dušan Mramor in se po meritvi tudi ohranila nalestvici. Nanjo se vračata Janez Janša in Branko Grims, poslavljata pa se Jože Tanko in Zmago Jelinčič.