Anketa Dela: Vladajoča SMC dosegla novo dno

SDS in NSi s po štiriodstotnim skokom navzgor. Premier Miro Cerar se je znašel na robu izpada z lestvice priljubljenosti politikov.

Objavljeno
04. junij 2017 19.48
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Junijska javnomnenjska raziskava kaže velik porast desnih strank. Tako SDS kot NSi sta v primerjavi s predhodnim barometrom dosegli približno za 4 odstotne točke boljši rezultat. SDS se je približala 18 odstotkom podpore, NSi 10. Obe stranki sta junija dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu, vendar bodo prihodnje ankete pokazale, ali gre za trend rasti ali le za začasen skok navzgor - pri SDS bi to lahko bila posledica majskega kongresa. Primčeva stranka GOD se je tokrat nekoliko bolje odrezala (maja 2,3 odstotka, zdaj 3 odstotke).


Infografika: Delo


Infografika: Delo

Ko je že kazalo, da si je SMC nekoliko opomogla po marcu, ko ji je podpora padla na 6,7 odstotka, je tokrat s 5,4-odstotno podporo dosegla novo dno. Vendar bo treba še naprej opazovati, kam bo zanihala podpora. Med vladnimi strankami si je utrdila primat SD, ki ima v primerjavi z majem še višjo podporo, visoko podporo ohranja tudi ZL, ki se je utrdila na četrtem mestu. Za vsemi naštetimi strankami nekoliko zaostaja Desus, ki ima le še malenkostno prednost pred GOD in Zelenimi Slovenije. Ekološka nesreča na Vrhniki je očitno obudila nekaj potencialnih volivcev zelenih strank.


Infografika: Delo



Infografika: Delo

Podpora vladi je ta mesec nekoliko padla - medtem ko je odstotek podpornikov vlade nespremenjen pri 10 odstotkih, je nepodpornikov vlade malenkost manj kot polovica, slabih 40 odstotkov vprašanih pa je dalo vladi srednjo oceno.

Na vrhu barometra brez sprememb


Infografika: Delo

Junijski barometer priljubljenosti politikov je pri večini pokazal nižjo oceno od tiste v majskem barometru. Trendu padanja so kljubovali le Matjaž Han, ki je najbolj skočil navzgor, Matej Tonin, Matjaž Nemec, Luka Mesec, Ljudmila Novak in Lojze Peterle. Na vrhu barometra ni sprememb, Borut Pahor ostaja prvi, na lestvici je najbolj padel Matjaž Hanžek, Miro Cerar pa se je znašel na robu izpada iz barometra.

Z lestvice se poslavljata Karl Erjavec in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.