Anketa Dela: Volilno telo že v skeptični pozi

Podpora SMC padla. Velik padec je mogoče zaznati pri SDS, padla je tudi SD, le ZL je nekoliko pridobila.

Objavljeno
09. november 2014 20.04
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana –  Skoraj štiri mesece po julijskih volitvah se volilno telo vrača v normalno stanje, kakršno je značilno za obdobje med volitvami. V anketah so takrat deleži neopredeljenih volivcev ali takih, ki ne bi šli voliti, precej višji kot pred ali kmalu po volitvah. Novembrski barometer kaže prav to - če seštejemo odgovore ne vem, volitev se ne bi udeležil in nobene stranke ne bi obkrožil, dobimo odgovor, da skoraj polovica volilnega telesa ne bi izrazila svoje strankarske preference.

V drugi polovici anketiranih še vedno vodi SMC s 16,4-odstotno podporo, a v primerjavi s preteklim mesecem je ta precej nižja. Zdi se, da so se prav volivci SMC najbolj množično umaknili v območje neopredeljevanja. Največji vladni stranki sledi SDS, ki je prav tako imela padec, zdaj je pri 8,8 podpore, za njo pa je na tretjem mestu SD. Sledijo ZL, Desus in NSi, na sedmem mestu pa SLS s 2,7-odstotno podporo.

Pred mesecem dni je še imela skoraj četrtinsko podporo, zdaj je pri dobrih 16 odstotkih. Velik padec je mogoče zaznati pri SDS, padla je tudi SD, le ZL je nekoliko pridobila. Podpora vladi je v mesecu dni padla. Očitno se je velik delež pozitivnega gledanja na vlado preselil v srednjo oceno, nekoliko pa tudi v negativno.

Tudi podpora vladi je v mesecu dni padla. Oktobra je vlada dobila srednjo oceno 2,69, novembra pa oceno 2,58. Razlika je nastala predvsem na račun manjšega deleža tistih, ki so pozitivno ocenjevali vlado. Zato pa se je na drugi strani povečal delež tistih, ki so ji dali srednjo oceno, nekaj pa se jih je preselilo med tiste, ki delo vlade ocenjujejo negativno. Še večji padec ocene je dobil državni zbor.

Sklepamo lahko, da so volivci zavzeli skeptično pozicijo do vlade in vladajoče stranke.

Barometer politikov - najbolj priljubljen Borut Pahor

Na lestvici barometra priljubljenosti politikov je primat ohranil Borut Pahor, čeprav je dobil nižjo povprečno oceno. Nasploh so anketiranci novembra politikom podeljevali nižje ocene kot pred mesecem dni, višje ocene je dobila le Ljudmila Novak. Na drugem mestu je Miro Cerar, tretji pa je Janez Potočnik. Visoko, četrti in peti, sta tudi Dejan Židan in Luka Mesec.

Najbolj se je ocena znižala Senku Pličaniču, najvišjo pa je dobila Ljudmila Novak. Z lestvice sta tokrat izpadla Janez Janša in Zmago Jelinčič, na barometer se vračata Alenka Bratušek in Zoran Janković.