Anketa Dela: Združena levica se je prvič zavihtela na vrh

Podpora SMC pada že četrti mesec zapored. Na barometru priljubljenosti Borutu Pahorju škandali niso prišli do živega.

Objavljeno
08. junij 2015 10.02
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana - Prva obletnica ustanovitve danes vladajoče stranke SMC ni ravno slovesna. Kot nam kaže junijska raziskava, jo volivci uvrščajo na tretje mesto med parlamentarnimi strankami z najnižjo podporo doslej. Presenetljiv je vzpon ZL, ki se je na vrhu izenačila z opozicijsko SDS.

Padec SMC je mogoče pojasniti z vrsto vzrokov, ključni je verjetno povezan z delovanjem vlade in aktualnimi temami, ki prevladujejo: prodaja Telekoma Slovenija, dogajanje v zdravstvu in mnoge druge, ki javnost tako ali drugače razburjajo. Če SMC pada podpora že četrti mesec zapored, se odliv volivcev od te stranke ne pozna pri rasti drugih. V tem mesecu se je izrazito okrepila ZL, a še ni mogoče trditi, da gre za trend. SDS je podpora znova nekoliko padla in se je očitno utrdila pri devetih odstotkih, kolikor je dobila tudi ZL.

Na vrhu imamo dve stranki, ki ju mnogi označujejo za radikalni. Trend umikanja zmerne večine v anonimnost pa se očitno nadaljuje, saj se delež tistih, ki ne vedo, koga voliti, ne bi šli na volitve ali bi volili drugo stranko, povečuje - junija je takšnih skoraj 57 odstotkov, prejšnji mesec jih je bilo skoraj 56 odstotkov.


Združena levica ujela SDS na vrhu strankarske popularnosti

Junijska anketa Dela prinaša nekaj novosti v javnem mnenju o priljubljenosti političnih strank. Ključna je, da se je na vrh zavihtela ZL in se pri devetih odstotkih izenačila s SDS, ki ji je podpora tokrat za malenkost padla. SMC je z majskimi 9,1 odstotka nazadovala na 7,6-odstotno podporo, kar je doslej najnižja izmerjena podpora stranki,  odkar smo jo lanskega junija, ko je bila ustanovljena, začeli meriti. Podpora SMC pada že četrti mesec zapored. Tik za SMC je SD s sedmimi  odstotki, z nekoliko večjo razliko ji sledi NSi. Obe sta junija dosegli nekoliko nižjo podporo kot mesec pred tem. Desus ostaja pri 2,6-odstotni podpori, izrazito pa je ta mesec zrasla že skoraj pozabljena stranka SNS, ki jo pooseblja Zmago Jelinčič. Med zunajparlamentarnimi strankami ima SLS 0,6-odstotno podporo oziroma bistveno nižjo kot v prejšnjih anketah.


Politbarometer: Ocena se je najbolj zvišala Luki Mescu

Junija je dobila vlada nekoliko nižjo oceno kot mesec pred tem. Vzrok so verjetno selitve dela volivcev, ki so prejšnji mesec pozitivno ocenjevali vlado, v skupino volivcev, ki ji zdaj podeljujejo srednjo oceno. Vlado jih podpira 20 odstotkov, ne podpira je dobra polovica volivcev, takšnih, ki so ji dodelili srednjo oceno ali se niso znali opredeliti, pa je slaba tretjina.

V junijskem barometru ni bistvenih novosti. Boruta Pahorja se škandali, ki jih povzroča, ne dotaknejo, saj je še vedno najbolj priljubljen politik, je pa dobil ta mesec nekoliko nižjo oceno kot maja, medtem ko se je večini politikov povprečna ocena praviloma dvigovala. Najbolj se je zvišala Luki Mescu, kar lahko  povežemo z rastjo ZL. Ocena se je najbolj znižala Dušanu Mramorju. Z barometra se bosta morala posloviti Zmago Jelinčič in Zoran Janković,  ker sta prejela najnižji oceni, na lestvico pa se vračata Janez Janša in  Alenka Bratušek.