Anketa Dela: ZL ni več prva, to ostaja SDS

SDS še vedno vodi, a se je razlika med njo in SMC v primerjavi z mesecem prej zmanjšala na minimum.

Objavljeno
05. julij 2015 18.35
Z. P.
Z. P.

Vlada je julija pridobila precej podpore

V julijski raziskavi javnega mnenja na lestvici popularnosti političnih strank ni večjih novosti. Opozicijska SDS še vedno vodi, a se je razlika med njo in vladno SMC v primerjavi z mesecem prej zmanjšala na minimum, in sta skoraj izenačeni. V mesecu dni je SMC skoraj uspelo ujeti SDS, medtem ko je ZL, ki je bila še prejšnji mesec izenačena s SDS na vrhu, nekoliko zaostala.

Vse druge parlamentarne stranke so ta mesec dobile nižjo podporo med anketiranci, SD 4,4-odstotno, NSi 2,7-odstotno, Desus 2,4-odstotno in zunajparlamentarna SLS prav tako 2,4-odstotno podporo. Več kot polovica anketiranih še vedno ne ve, koga bi volili, če bi bile volitve to nedeljo.


Je pa ta mesec vlada bistveno izboljšala povprečno oceno. Dobila je oceno 2,60, pred mesecem dni 2,51, in to predvsem zaradi večjega deleža tistih, ki so jo ocenili pozitivno, pred mesecem dni pa so ji dodelili srednjo oceno. Vlado tako podpira 25,5 odstotka anketiranih, ne podpira je malenkost manj kot polovica (49,6 odstotka), slabih 16 odstotkov niha med podporo in nepodporo, devet odstotkov se jih ne more odločiti.
Tudi državni zbor je julija dobil višjo oceno kot junija.


Barometer priljubljenosti politikov

Tudi v julijskem barometru ohranja Borut Pahor titulo najbolj priljubljenega politika v državi. Ohranil je junijsko povprečno oceno, njegovi zasledovalci pa so praviloma izgubljali. Najbolj je padel Goran Klemenčič, čeprav ostaja na visokem šestem mestu, največ pa je v tem mesecu pridobil Dušan Mramor. V julijskem barometru so politiki podporo praviloma izgubljali, razen Pahorja, Ljudmile Novak, Mateja Tonina, Matjaža Hana, Lojzeta Peterleta in Mramorja. Z lestvice se poslavljata Janez Janša in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Zoran Janković in Zmago Jelinčič.