Anketa POP TV: SDS prehitela SMC

Vlada ima rekordno nizko podporo javnosti. Na lestvici priljubljenosti politikov na vrhu ostaja predsednik države Borut Pahor.

Objavljeno
26. april 2015 21.58
shod v podporo
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada beleži rekordno nizko podporo javnosti; aprila je glede na marec izgubila šest odstotnih točk, tako da jo podpira 23,4 odstotka vprašanih. Pri strankah je prišlo do menjave na vrhu: SDS je s 13,1 odstotka prehitela SMC, ki je tokrat zabeležila 11,3-odstotno podporo, je pokazala anketa POP TV.

Vlade ne podpira 64,5 odstotka vprašanih, 12,1 odstotka jih ni odločenih, je rezultate danes objavil POP TV.

Pri strankah SDS in SMC z nekoliko višjo podporo sledi ZL (7,5 odstotka), ki je prehitela SD (5,7 odstotka). Sledijo Desus (5,4 odstotka), NSi (4,1 odstotka) in zunajparlamentarna SLS (2,6 odstotka). Ostale stranke, med njimi Zaab, beležijo okoli enoodstotno podporo.

Število neodločenih se je tudi aprila povečalo; da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 19,5 odstotka vprašanih. 14 odstotkov jih ne bi volilo nobene od teh strank, šest odstotkov jih ne bi šlo na volitve.

Na lestvici priljubljenosti politikov na vrhu ostaja predsednik države Borut Pahor. Na drugem mestu je bila tudi aprila evropska komisarka Violeta Bulc, na tretje se je povzpel premier Miro Cerar, na četrto poslanec ZL Luka Mesec. Na peto mesto je padel predsednik SD Dejan Židan. Podpora je med drugimi porasla predsednici NSi Ljudmili Novak, upadla pa vodji poslanske skupine NSi Mateju Toninu.

Anketo je za POP TV opravil Inštitut Mediana na vzorcu 708 državljanov.