Anonimka se je izrodila v politični cirkus

Partljič: Na nek način so se mi vsi opravičevali, da sem sploh tu, kar jim z veseljem oprostim.

Objavljeno
20. marec 2014 21.55
Tone Partljič pred preiskovalno komisijo ljubljana 20.3.2014
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Preiskovalna komisija DZ za ekstremizem v Sloveniji je po zaslišanju prvega od domnevnih organizatorjev nasilnih demonstracij v Mariboru spoznala svojo zmoto. »Kolateralna škoda« je bil pisec in nekdanji poslanec LDS Tone Partljič.

Takoj ko so člani komisije k besedi pripustili 73-letnega mariborskega kulturnika, je postalo jasno, da ta z nasilnimi izgredi konec leta 2012 nima nič opraviti. »Po tem, ko sem izpustil prvi dve mariborski vstaji, sem na tretjo povabil le svojo ženo, pa še ona zaradi zdravstvenih težav ni mogla priti,« je očitke, da je sodeloval pri »nasilni odstranitvi« nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in nekdanjega premiera Janeza Janšo demantiral Tone Partljič. Pač pa je po odstopu Kanglerja sodeloval v skupini Skupaj, ki je iskala njegovega naslednika.

Bitka za interpretacijo

Kot je znano, je bila podlaga za njegovo vabilo v parlament anonimna kazenska ovadba zoper 25 domnevnih netilcev upora. Koalicijski člani komisije so na nesprejemljivost inkriminiranja uglednih predstavnikov civilne družbe opozarjali že pred današnjo sejo, nesmisel zasliševanja nekdanjega poslanskega kolega pa so priznali tudi člani opozicije. Začela se je besedna vojna med poslanci obeh blokov, o tem, kdo je kriv, da je moral Tone Partljič sploh pričati v hramu demokracije. Brezplodna debata je trajala več ur in celo zasenčila besede parlamentarne priče. »Osupel sem, koliko praznega teka in praznih besed se porabi v tem parlamentu. In osupel sem nad prikritim sovraštvom pozicije in opozicije, ki sem ga zapazil na tej seji,« se je po zaslišanju čudil Partljič.

Težava je nastala, ker so poslanci Dragutin Mate (SDS), Franc Pukšič (SLS) in Matej Tonin (NSi) zahtevali obravnavo anonimne kazenske ovadbe in kot sklep predlagali zaslišanje vseh 25 ovadenih. Da bi s seznama črtali ugledne predstavnike mariborske civilne družbe, ki so javno pozivali proti nasilju na vstajah, niso hoteli slišati. Predsednica komisije Maja Dimitrovski (PS) zaradi parlamentarnih pravil ni mogla sklicati predhodne seje, kjer bi skupaj dorekli ožji seznam kredibilnih sogovornikov. Prav tako se jim o tem ni uspelo dogovorili neformalno.

Zaslišan do nadaljnjega ne bo

Tako se je zaslišanje po petih urah končalo z veliko očitkov, slabe volje, ostrih besed in celo obstrukcijo poslanca Tonina. Pred komisijo bi morala danes nastopiti še dva, ki imata z mariborskimi ekstremisti bore malo skupnega – antropologinja Vesna Vuk Godina in novinar Večera Jaša Lorenčič. A so člani komisije po pričanju Partljiča vendarle spoznali, da nekritično vabljenje žrtev anonimk nima smisla. Zato so zaslišanja do nadaljnjega preklicali in se dogovorili, da bodo na naslednji seji poskušali sestaviti seznam, s katerim se bo strinjalo kar največ različnih strank.