Azerbajdžan za Janšo »dežela priložnosti«

Domačih razmer premier Janez Janša v Bakuju ni komentiral.

Objavljeno
15. januar 2013 18.22
reu bak04d_azerbaijan_1016_03
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Baku - Premier Janez Janša je danes ob začetku uradnega obiska v Azerbajdžanu v nagovoru 50 slovenskim gospodarstvenikom, ki ga spremljajo, pohvalil, da vidijo Azerbajdžan kot deželo priložnosti. Dejal je sicer, da »rezultati najbrž ne bodo prišli takoj, a da se splača potruditi«.

»Kljub temu je treba ugotoviti, da čeprav je bilo v zadnjih šestih letih že kar nekaj stikov na najvišji politični ravni, da so že bile štiri podobne gospodarske konference, blagovna menjava med državama ne dokazuje, da se Slovenija v celoti zaveda te priložnosti, ki jo ponuja ta država,« je dejal premier in okrcal predvsem birokratske ovire na obeh straneh. Hkrati pa je napovedal izboljšanje na tej ravni v naslednjih mesecih.

Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih mesecih prišlo do podpisa še nekaterih pomembnih dvostranskih sporazumov, ki naj bi omogočili normalno poslovanje med podjetniki obeh držav.
Kot je dejal, je odnos evropskih institucij do Azerbajdžana relativno normalen, kljub kritikam glede spoštovanja človekovih pravic. To sicer ne pomeni, da Slovenija odstopa od sprejetih evropskih standardov glede spoštovanja človekovih pravic, a je treba upoštevati specifiko Azerbajdžana.

Gre za mlado državo, ki je ponovno nastala približno takrat kot Slovenija, »vendar ni mogoče pričakovati od države na tako težkem in zahtevnem geostrateškem položaju, da bo vse naredila v nekaj letih, se izvila iz vojne, podvojila nacionalni dohodek, obnovila industrijo, povečala blaginjo itn.«, je opozoril Janša.

Domačih razmer in politične krize v Sloveniji v nagovoru ni omenjal. Na koncu pa tudi ni želel odgovarjati na vprašanja medijev.