Upokojitveni pogoj starost 67 let in 15 let zavarovalne dobe

Karl Erjavec ogročen, ker bela knjiga ni bila predstavljena koaliciji. S predlaganimi rešitvami se v Desusu ne strinjajo.

Objavljeno
13. april 2016 12.24
Š. P., STA
Š. P., STA

Brdo pri Kranju − Ministrstvo za delo je predstavilo belo knjigo o pokojninah, s čimer se začenja razprava o prihodnosti pokojninskega sistema. Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe, je dejal vodja delovne skupine za pripravo bele knjige Andraž Rangus z ministrstva.

Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.

Postopoma naj bi uvedli tudi točkovni sistem. Ta meri individualne dohodke v razmerju do povprečnega dohodka širšega gospodarstva, glede na ugotovljeno razmerje pa se določi število točk za vsako posamezno obdobje vplačanih prispevkov.

Takšen sistem še vedno temelji na dokladnem principu, vendar je bolj pregleden od zdajšnjega sistema in omogoča bolj pravično odmero pokojnine, je dejal Rangus ob današnji predstavitvi bele knjige na Brdu pri Kranju.

Pravico do predčasne pokojnine bi črtali

V predlaganem sistemu zaradi črtanja pravice do predčasne pokojnine tudi ni sistema malusov. Predvideni so bonusi za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe.

Pravico do letnega dodatka, ki je za upokojence v podobni vlogi kot regres za aktivno prebivalstvo, naj bi izločili iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Del sredstev za izplačilo letnega dodatka pa bi lahko uporabili za varstvo posameznikov z najnižjimi pokojninami ali pa za dolgotrajno oskrbo.

Pokojnine bi v prehodnem obdobju prvih desetih let usklajevali v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi bi se usklajevale v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po prehodnem obdobju pa bi se usklajevale le v višini rasti cen življenjskih stroškov.

Po Rangusovih besedah se bomo upokojevali leto ali dve kasneje kot po trenutni zakonodaji. Pokojnina iz prvega stebra pa bo višja kot zdaj, razmerje z našo zadnjo plačo bo med 60 in 70 odstotki.

Za vzdržnost pokojninske blagajne je treba po njegovih besedah veliko narediti tudi pri zagotavljanju delovnih mest za starejše delavce in za mlade.

Opozoril je sicer, da se bela knjiga nanaša na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

Erjavec ogročen

Prvak Desusa Karl Erjavec je presenečen in ogorčen nad tem, da ministrstvo za delo rešitev iz bele knjige o pokojninah pred objavo v javnosti ni predstavilo koaliciji. To razpravo pričakuje, sicer bo Desus podporo beli knjigi odrekel, je v izjavi za STA napovedal Erjavec. V Desusu namreč že glede na prve informacije nasprotujejo nekaterim rešitvam. Nasprotujejo zlasti dvema rešitvama. Podaljšanju pokojninske osnove za izračun pokojnine z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let ter izločitev pravice do letnega dodatka iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Slednjega v Desus ne morejo sprejeti, je poudaril Erjavec, saj je bil regres za upokojence po njegovih navedbah vzpostavljen kot korektiv v času ostre Ropove pokojninske reforme.

Erjavec je ogorčen tudi zaradi postopka predstavitve bele knjige.» To je tako pomemben dokument, da ne more neposredno v javno razpravo, ne da bi o tem prej razpravljala koalicija,« je jasen Erjavec, ki je opozoril, da bosta dokument morala nenazadnje sprejeti vlada in DZ.

Erjavec je v pogovoru za STA vnovič izpostavil pričakovanje za izredno uskladitev pokojnin, ki jo Desus želi še pred letnimi dopusti. Pojasnil je, da napore koalicijskih strank za uskladitev podpira tudi premier Miro Cerar, s katerim se je Erjavec sestal v torek. Prvak DeSUS tako računa, da bo to odločitev, o kateri bo verjetno v četrtek še razpravljala koalicija, minister za finance Dušan Mramor prej ali slej izvršil.