Boris Johnson na obisku v Sloveniji

Ta teden bo minilo 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom. 

Objavljeno
10. januar 2017 21.56
TOPSHOT-BRITAIN-EU-POLITICS
Jure Kosec
Jure Kosec

Ljubljana -- Britanski zunanji minister Boris Johnson bo z jutrišnjim obiskom v Sloveniji počastil 25. obletnico priznanja naše države s strani Združenega kraljestva. Zvečer se bo udeležil prireditve, ki jo v ta namen v Narodni Galeriji pripravlja britansko veleposlaništvo v Ljubljani.

Vodja britanske diplomacije se bo pred tem srečal z gostiteljem, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, s katerim bosta vodila tudi dvostranske pogovore, kasneje pa ga bosta sprejela še premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. Kot so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, bosta Erjavec in Johnson med drugim spregovorila o dvostranskih političnih in gospodarskih odnosih, pripravah na brexit, problemu migracij in o drugih aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih.

Obisk britanskega zunanjega ministra v Sloveniji bo kratek, v prvi vrsti vljudnosten dogodek. V nedeljo bo minilo 25 let, odkar je Združeno kraljestvo uradno priznalo Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. Odločitev je prišla v paketu s priznanji drugih držav takratne evropske skupnosti.

Zgledni odnosi, izven in znotraj EU

Od takrat naprej v odnosih med Slovenijo in Združenim kraljestvom ni zaznati večjih odprtih vprašanj ali nesoglasij. Državi sta prvo desetletje vodili zgledne dvostranske odnose, po vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 sta postali del skupne evropske družine. Medtem ko si Slovenija ni bila zmožna in si še vedno ne more predstavljati prihodnosti izven EU, je Britanija od nekdaj veljala za „problematično" članico. Britanski evroskepticizem je bil v različnih obdobjih različno prisoten, zgodovinski vrhunec pa je doživel v času prvega mandata nekdanjega britanskega premiera Davida Camerona, ko je konservativna stranka obljubila, da bo v primeru ponovne izvolitve na oblast razpisala referendum o prihodnosti članstva države v Uniji.

Po prepričljivi zmagi konservativcev in po spodletelem Cameronovem poskusu reformiranja osemindvajseterice so britanski volivci junija lani sprejeli odločitev, da Združeno kraljestvo po štirih desetletjih izstopi iz EU. Izid glasovanja je razdelil državo, Unijo pa pahnil v eno največjih eksistenčnih kriz, razsežnosti katere tudi po vstopu v novo leto in le nekaj mesecev pred napovedano uveljavitvijo 50. člena lizbonske pogodbe, s katero se bo tudi uradno začel proces britanskega izstopa iz EU, še vedno niso povsem jasne.

Preverjanje terena

Vodenje britanske vlade je po Cameronovem odstopu prevzela Theresa May, Boris Johnson, karizmatični nekdanji londonski župan in eden od voditeljev kampanje za brexit, pa je prevzel naloge zunanjega ministra. Johnson je že vrsto let ena najbolj medijsko izpostavljenih osebnosti v britanski politiki. S prevzemom zunanjega resorja ni več toliko v ospredju dogajanja kot nekoč, kljub temu da opravlja eno najpomembnejših političnih funkcij. V Slovenijo bo dopotoval le dan po vrnitvi iz Washingtona, kjer je preverjal razpoloženje v novi ameriški administraciji. Donald Trump je podprl brexit, za razliko od odhajajočega predsednika Baracka Obame pa sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Združenim kraljestvom postavlja med svoje zunanjepolitične prioritete.

Boris Johnson bo med obiskom pri nas in med srečanji s predstavniki političnega vrha zagotovo preveril stališča in pričakovanja države v zvezi z brexitom, tako kot je to v zadnjem času storil tudi med postanki v nekaterih drugih članicah EU. Vprašanje je, ali bo dobil kakršne koli konkretne odgovore ali izvedel kaj novega. Nobenih indicev ni, da se bodo pogledi slovenske zunanje politike med pogajanji med EU in Britanijo bistveno razlikovali od tistih, ki jih bodo zavzele Nemčija, Francija oziroma druge večje evropske države. Prevladujoče mnenje med evropskimi voditelji je, da se Britancem med izstopnimi pogajanji ne sme popuščati - da izstop pomeni izstop. Kako bodo novi britanski odnosi z EU vplivali na dvostranske odnose s Slovenijo za zdaj ni jasno. Vsekakor bi bilo škoda, če bi se ti po 25 letih poslabšali.