Vihar v SMC zaradi Luke Koper

Dva poslanca in predsednica izolske SMC zamrznili članstvo v stranki. V torek demonstracije. Cerar poziva k umiritvi strasti.

Objavljeno
22. junij 2016 14.21
suhadolnik luka koper
Peter Jančič, Š. P., Pi. K., STA
Peter Jančič, Š. P., Pi. K., STA
Ljubljana − Poslanca državnega zbora Tilen Božič in Marko Ferluga sta predsednika SMC Mira Cerarja in generalnega sekretarja Erika Kopača obvestila, da sta zamrznila svoje članstvo v stranki, ker Slovenski državni holding (SDH) ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper.

Na seji komisije za nadzor javnih financ so pojasnila holdinga in ministrstva za finance spodbudila le še dodatne dvome, sta opozorila poslanca.

Pismo Božiča in Ferluge, ki sta ga danes naslovila na SMC, objavljamo v celoti na TEJ POVEZAVI.

Iz SMC, ki je na volitvah pridobila 36 mandatov, sta v zadnjih dveh letih že izstopila dva poslanca, oba sta zapustila tudi poslansko skupino.

Najprej Bojan Dobovšek, pozneje pa še Franc Laj.

K poslanski skupini SMC pa je iz Zaab pristopil Jani Möderndorfer.

Ne bosta podpisala Čuševe interpelacije

Božič in Ferluga iz poslanske skupine SMC nista izstopila in tega tudi ne nameravata storiti. Danes ima največja poslanska skupina v zboru 35 zastopnikov.

Kot sta poslanca z zamrznjenim članstvom  povedala danes popoldan ne nameravata podpisati niti interpelacije proti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, za katero podpise zbira nekdanjio poslanec SDS Andrej Čuš. Čušu se ne bosta pridružila, ker sta še vedno vladna poslanca.

Ferluga je cilj zamrznitve pojasnil tako: »Državni holding mora ustaviti konje. Nadzornemu svetu se bo leta 2017 iztekel mandat in takrat lahko elegantno opravijo zamenjave. Če bodo vmes ugotovili, da je bilo kaj narobe, imajo tudi legitimnost ... A želimo videti argumente, ki jih zdaj ni.«

V SMC je bilo neuradno slišati, da instituta zamrznitve članstva v stranki sploh nimajo urejenega ali določenega in da odločitev poslancev zato nima jasnega pomena.

V parlamentu pa je bilo mogoče slišati tudi nekaj pripomb, da sta doslej po zamrzovanju slovela le Milan Kučan, ki je v času predsedovanja državi zamrznil članstvo v predhodnici SD, in Zoran Janković, ki je pred leti začasno zamrznil svoje vodenje Pozitivne Slovenije, da je Alenka Bratušek lahko za nekaj časa prevzela vodenje vlade.

 


Poslanca, ki sta zamrznila članstvo v stranki SMC, na današnji seji odbora za finance. Foto: Peter Jančič/Delo


Delavci množično podprli sedanjo upravo Luke Koper

Ob napovedanih menjavah v vrstah nadzornikov Luke Koper so danes prvič po mnogih letih pripravili zbor delavcev. Ta je ob glasnem skandiranju »Luke ne damo« potekal v znamenju podpore sedanji upravi z Dragom Matićem na čelu ter nasprotovanja morebitni privatizaciji družbe. V torek pa v Kopru napovedujejo velike demonstracije z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Kot je ob robu zbora povedal predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič, bo šlo za »največje demonstracije v zgodovini Kopra, na katerih smo odločeni zahtevati odstop vseh, ki so se umazali v tem pritisku na Luko Koper«.

Na današnjem popoldanskem zboru delavcev − zbrala se je večstoglava množica −, ki se je začel s petjem primorske himne Vstala Primorska in glasnimi vzkliki »Luke ne damo«, je Matić najprej spomnil na rekordne rezultate družbe, ki Luko Koper uvrščajo na prvo mesto kot najboljše podjetje v večinski državni lasti, prav tako se po njegovih besedah uvrščajo med najuspešnejša evropska pristanišča.

»Vse to nam priznajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi,« je opozoril predsednik uprave. »Po vseh teh letih poslovanja družbe in doseženih uspehih kar nenadoma znanje domačih strokovnjakov ni dovolj dobro. Danes potrebujemo tujce v nadzornem svetu. Jutri jih bomo potrebovali v upravi, pojutrišnjem pa so na vrsti zaposleni,« je posvaril.


Zbor delavcev danes pred Luko Koper. Foto: Luka Koper


Matić je bil kritičen tudi do študije Mednarodnega prometnega foruma pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki jo je naročilo ministrstvo za infrastrukturo in katere rezultat razumejo »kot poskus diskreditacije in oviranja razvoja Luke Koper ter celotne logistične dejavnosti v Sloveniji«.

Zdaj pa se po njegovem nadaljuje oviranje razvoja podjetja »prek drugih aktivnosti oziroma neaktivnosti«. »Priča smo najbolj nizkotnim in podlim dejanjem, ki se uporabljajo proti Luki Koper: poskusi podtikanj, anonimke, bombni preplahi, razne oblike pritiskov in opozoril, nespoštovanje obvez in že podpisanih dogovorov, uporaba neresničnih podatkov, manipuliranje in zavajanje politike, javnosti in delničarjev, razne oblike najhujših laži,« je naštel.

Vsi vpleteni bodo morali prevzeti odgovornost za konstrukt proti Luki Koper, je bil še odločen Matić.

Cerar pozval k umiritvi strasti okoli Luke Koper

Cerar je ob robu videokonference s pripadniki Slovenske vojske, ki opravljajo naloge v mednarodnih operacijah in misijah, poudaril, da vseskozi podpira poteze ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Potezo poslancev, ki sta zaradi dogajanja v Luki zamrznila članstvo v SMC, pa je označil za nerazumljivo.

Po premierovem mnenju Gašperšičeva dejanja peljejo v smeri gradnje drugega tira in slovenske infrastrukture, kar je v skladu s cilji vlade in SMC.

»Če bi se pokazalo drugače, bom seveda moral ukrepati. Ampak počakajmo, da minister razjasni tisto, kar še ni razjasnjeno,« je dejal Cerar. 

Premieru se sicer zdi, da je treba glede dogajanja v Luki predvsem umiri strasti. Komentiral je tudi stališče SDH. »SDH ima pristojnost oceniti, ali je treba v nadzornem svetu s kakšno menjavo spodbuditi razvoj. Za zdaj mislim, da je prav, da se SDH sam z vsemi argumenti izjasni, zakaj je predlagal te spremembe, in navsezadnje bo tudi minister Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje.

»Naša vlada bo zgradila drugi tir«

Dotaknil se je tudi poteze poslancev SMC Tilna Božiča in Marka Ferluge, ki sta poleg predsednice SMC Izole Marise Višnjevec Tuljak do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznila članstvo v stranki. »Ta poteza obeh poslancev je težko razumljiva. Že več mesecev vztrajno zagotavljam, da vlada z menoj in SMC na čelu želi Luki Koper, da uspešno posluje,« je poudaril. Kot je dodal, je to normalno in vlada po njegovih besedah ne bo spodbujala nobene motnje v delovanju, dokler bo Luka Koper delovala uspešno.

»Naša vlada bo zgradila drugi tir. Za ta namen smo kot prva vlada po ne vem koliko letih v celoti pridobili gradbeno dovoljenje. Lahko da bomo v že nekaj tednih, skratka poleti, začeli graditi izvlečni tir za Luko Koper iz državnih sredstev. To očitno dokazuje, da imamo jasen namen, da Luki Koper pomagamo. To je stališče vlade in stranke in od tega ne bom odstopil,« je dejal premier.

Židan: Prekiniti vse aktivnosti, ki so vezane na menjavo v NS

Na zadnje dogodke v Luki Koper se je odzval tudi predsednik SD Dejan Židan. Zavzel se je za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu. Kot je povedal za STA, je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pozval je tudi k razpravi o učinkovitosti SDH in DUTB. Navedbe predsednice nadzornega sveta Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc, da so ji grozili tudi s smrtjo, so po Židanovih besedah »znak za alarm najvišje stopnje v državi«.

Poudaril je tudi, da so informacije Luke Koper in nadzornega sveta povsem različne od tistih, ki jih posredujeta SDH in ministrstvo za finance. »Tukaj ne moreta biti dve resnici, saj se učinkovitost in poslovodenje merita s številkami. Pri tem pa ne veljajo pridevniki, ampak jasno napisane številke,« je dejal Židan.

Pri toliko medsebojnih obtožbah je po Židanovih besedah treba jasno povedati, »da nekdo mora dobiti rdeči karton in da nekdo pri vsej tej zgodbi laže«.

Odzval se je tudi koalicijski partner Karl Erjavec. Po njegovem ni potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper, kar je predlog Slovenskega državnega holdinga. Erjavec meni, da je čas, da se v vladi pogovorijo o SDH, »ker ne gre za edino zadevo, ki je sprožila vihar v slovenski javnosti«. Pri tem je spomnil na primer NLB in treh nadzornikov, ki so nato odstopili.

»Mislim, da uprava Luke Koper dela v smeri, ki pomeni uresničevanje slovenskega interesa, to pa je, da razvijamo vso logistiko, moderniziramo železnico in zagotovimo čim boljše storitve za vse ladjarje,« je povedal Erjavec.