Bratušek: Ne morem preprečiti Mišičevega imenovanja v Luko Koper

SD, DL in Desus: Mišičevo imenovanje za predsednika uprave v Luki Koper bi bilo neprimerno.

Objavljeno
22. avgust 2013 14.12
Alenka Bratušek (tiskovna)
T. S., notranja politika, R.D., Delo.si, Ni. Č., Delo.si
T. S., notranja politika, R.D., Delo.si, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Nimam moči, da bi preprečila imenovanje Gašpar Gašparja Mišiča za predsednika uprave v Luki Koper, « je po današnji seji vlade poudarila premierka Alenka Bratušek, »to je odgovornost nadzornikov«.

Se pa z njegovo kandidaturo ne strinjam in to sem mu tudi povedala, je še pojasnila premierka.

»Dejstvo je, da se slabo kadrovanje ni začelo z vlado Alenke Bratušek, moja želja pa je, da se bo s to vlado končalo. Osebno bom naredila vse, da bo temu res tako. Želela sem, da Sod, ki po zakonu nosi ključno odgovornost za kadrovanje, neodvisno, strokovno in suvereno pelje te postopke. Očitno pa, kot kaže ne samo zadnji dogodek, pri tem nismo bili najbolj uspešni,« je povedala.

Vlada je danes z mesta državnega sekretarja tudi formalno razrešila Gašparja Gašparja Mišiča. Po mnenju Bratuškove je »popolnoma neprimerno, da kateri koli funkcionar kandidira za mesto v gospodarski družbi«. »Če to želi, mora prej odstopiti«.

Koalicijske stranke proti morebitnemu Mišičevemu imenovanju

V koaliciji tudi danes odmeva sredin odstop Gašparja Gašparja Mišiča kot državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek in njegovo morebitno imenovanje za predsednika uprave Luke Koper. V SD, DL in Desus vztrajajo, da bi bilo njegovo imenovanje neprimerno.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki prihaja iz vrst SD, je pred današnjo sejo vlade za medije izrazil upanje, da bo »to čudno stanje do ponedeljka premagala zdrava slovenska pamet, ki bo med drugim povzročila, da se bodo tisti kandidati, ki so politični, sami umaknili,« poroča STA. S temi besedami je komentiral informacije, da naj bi SD v primeru imenovanja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper svoje člane potegnila iz nadzornega sveta Luke.

Minister za notranje zadeve in prvak DL Gregor Virant je bil jasen, da je potegovanje za mesto v upravi gospodarske družbe v državni lasti s položaja državnega sekretarja ali katere koli druge politične funkcije »popolnoma neprimerno«.

Oster je bil tudi minister za zunanje zadeve in predsednik Desus Karl Erjavec. Zaradi kandidature Gašparja Mišiča se bo v petek sestalo tudi vodstvo stranke Desus, kjer bodo člana nadzornega sveta Luke Koper Nikolaja Abrahamsberga, ki prihaja iz vrst te stranke, pozvali, naj Gašparja Mišiča ne podpre. Erjavec pričakuje, da bo Abrahamsberg navodilo upošteval, v nasprotnem primeru pa se »postavlja vprašanje, ali bo še naprej primeren za člana nadzornega sveta.«

Če bo Gašpar Mišič potrjen za predsednika uprave Luke Koper, je »povsem jasno, da bo tja prišel zaradi podpore stranke, s katere prihaja«, je tudi danes poudaril Erjavec in dodal, da sicer zanj članstvo v stranki ni težava, če je na vrh neke družbe imenovan strokovnjak z izkušnjami in potencialom za korektno vodenje. Gašpar Mišič, ki prihaja z največje parlamentarne stranke PS, pa po Erjavčevem mnenju teh izkušenj nima in zato ni primeren kandidat za vodenje Luke Koper. Konkretnega imena boljšega kandidata sicer prvak Desus nima v mislih, vendar pa ocenjuje, da bi se v izboru kandidatov zagotovo našel nekdo boljši in primernejši, je dejal.

V javnosti so se sicer pojavile tudi navedbe, da naj bi pri kadrovanju, konkretno v Luki Koper in Slovenski odškodninski družbi (Sod), med PS in SD obstajal načrt »delitve plena«. Židan je na novinarsko vprašanje v zvezi s tem odgovoril, da v to ne verjame. Po besedah Erjavca pa je »jasno, da koalicijske stranke želijo določen vpliv«, a da kljub temu to ne pomeni, da je vsak primeren za kandidata za neko določeno funkcijo.