Bratuškova bo danes odstopila

Pravniki se ne strinjajo o datumu volitev. Do imenovanja nove vlade bo sedanja ministrska ekipa opravljala samo še tekoče posle.

Objavljeno
04. maj 2014 19.55
Odstop Alenke Bratušek
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Potem ko se je vrh koalicije v soboto pričakovano odločil, da bo vlada predčasno končala svoj mandat, se je začel spopad pravnih interpretacij o možnem datumu predčasnih volitev. Alenka Bratušek bo danes odstopila, kaj bo po tem, pa še ni jasno.

Premierka bo danes o svojem odstopu obvestila predsednika države Boruta Pahorja in predsednika parlamenta Janka Vebra. Verjetno še ta teden, najpozneje pa v sedmih dneh, se bodo z odstopom seznanili poslanci in to bo tudi uradni konec mandata vlade Alenke Bratušek. Do imenovanja nove bo sedanja ministrska ekipa opravljala samo še tekoče posle.

Gospodar postopka bo po tem predsednik republike Pahor, ki bi lahko – prvič v zgodovini – skrajšal z ustavo in zakoni predpisane procedure in tako dosegel, da bi bile volitve 22. junija, kot je predlagala koalicija, ali pa v začetku julija. Izjava, da »si bo prizadeval za čimprejšnjo rešitev nastale situacije«, kaže, da o tem resno razmišlja. Vendar ne bo smel obiti mnenja številnih pravnikov, med njimi dr. Rajka Pirnata in dr. Mira Cerarja, da predsednik ne more kar tako skrajšati ustavnih rokov – tudi če bi se 81 poslancev odreklo možnosti, da predlagajo novega mandatarja. Drugi, na primer Igor Kaučič, pa so prepričani, da predsednik republike to možnost ima. Hitenju na volitve sicer nasprotujejo nove stranke, ki potrebujejo čas za priprave. Tako je Igor Šoltes (Verjamem) že opozoril, da bi s spomladanskimi volitvami »preprečili nastanek alternativnih programov za boljše upravljanje države«.

Pahor, ki je zaradi politične krize za en dan skrajšal jutrišnji uradni obisk v Italiji, bi z odločitvijo, ki je ne bi podprla celotna pravna stroka, lahko tvegal celo ustavno obtožbo. Zato je pričakovati, da bo del odgovornosti preložil na parlamentarne stranke in poslance, ki lahko s »slamnatim« kandidatom za mandatarja zaustavijo postopek. Vse stranke, tudi po razkolu v PS največja SDS, so že sporočile, da želijo volitve čim prej. Tudi Zoran Janković (PS), ki še vedno vztraja, da ni kriv za padec vlade, in je bil v soboto celo presenečen, ker ga koalicija ni povabila na sestanek na Brdu pri Kranju.

Predsedniki četverice vladnih strank so se ob slovesu strinjali: državo puščajo v dobri kondiciji, toda čimprejšnje predčasne volitve so »v danih okoliščinah« najboljša rešitev. Notranji minister Gregor Virant je pri tem posebej poudaril dobro delo kriminalistov v spopadu z gospodarskim kriminalom in korupcijo ter omenil, da je »morda eden od vzrokov, da so zrušili vlado«.