Predsednika države bomo volili 22. oktobra

S podpisom akta je Milan Brglez za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 21. avgust.
Objavljeno
11. avgust 2017 12.03
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana − Predsednik DZ Milan Brglez je danes opoldne v Narodni galeriji podpisal odlok o razpisu predsedniških volitev in tako razkril odločitev, kdaj bomo državljani volili predsednika republike za mandat 2017−2022.

Morebitni drugi krog volitev se načeloma izvede tri tedne po prvem glasovanju, je danes spomnil Brglez. Novoizvoljeni predsednik bo v DZ prisegel 22. decembra in dan zatem, ko se tudi izteče mandat aktualnemu predsedniku, nastopil funkcijo.

S podpisom akta je Milan Brglez za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 21. avgust.

Konec letošnjega leta se namreč izteče mandat aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je svoj prvi mandat nastopil 23. decembra 2012. V skladu z zakonom o volitvah predsednika republike predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oziroma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike.

Po Brglezovem mnenju je 22. oktober za prvi krog volitev prvi primeren datum po tistem, ko bodo končali opravila v zvezi z referendumom o zakonu o drugem tiru, ki bo 24. septembra, ter se zatem lahko v polnosti posvetili volitvam predsednika. Pri tem je spomnil na to, da morajo biti najpozneje 25 dni pred samimi volitvami vložene vse kandidature.

Pahor po nov mandat

Pahor se bo potegoval za nov mandat, in čeprav je napovedal, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, je pričakovati, da ga bo podprla vsaj SD. Boj za predsedniški stolček je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, v drugih parlamentarnih strankah pa so glede kandidatur ali podpore kandidaturam še skrivnostni.

Je pa kandidaturo napovedalo več znanih in manj znanih obrazov, med drugim veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec ter igralec in aktualni kamniški župan Marjan Šarec.

Je pa Milan Brglez ocenil, da Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost. »Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi,« je dejal. Kandidatom je zaželel smelosti in poguma, izvoljenemu na volitvah pa »veliko vladarske modrosti v korist vseh nas in naše skupne domovine«.