Cerar: Nikoli ne smemo zanemariti priborjene samostojnosti  

Pred proslavo je potekala slavnostna seja DZ ob državnem prazniku, na kateri je Borut Pahor prisegel za nov mandat.

Objavljeno
22. december 2017 21.11
Proslava-CD
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar je na osrednji državni proslavi pred torkovim dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavil, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti. Poudaril je tudi, da mora politika znati prisluhniti posamezniku, in ponovil, da bo Slovenija spoštovala in izvajala arbitražno odločitev.

S plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti, je prepričan Cerar. Verjame, da si moramo ob sleherni resnejši preizkušnji močno prizadevati za tako prepričljivo enotnost kot takrat, v mednarodnih povezovanjih pa ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti.

Če hoče biti politika državniška, mora znati od posameznega seči do občega. Zato je Cerar poudaril, da moramo znati prisluhniti vsakemu glasu posebej. »Brez tega elementarnega posluha ni politike«, je opozoril.

Cerar: Slovenija bo nepopustljivo vztrajala z nogami trdno na naših mejah

Po njegovih besedah bo Slovenija, ki je za dobrososedske odnose, tudi »nepopustljivo vztrajala« z nogami trdno na naših mejah. Ponovil je, da arbitražno odločitev spoštujemo in jo bomo izvajali. Zagotovil je, da bodo poskrbeli za vsakega posameznika, na katerega bo vplivala arbitražna odločba. »Vedeti, kje je meja, a živeti kot da je ni - tudi to bi moral biti moto 21. stoletja,« je dejal.

Slovenija se po Cerarjevi oceni v razpravo o prihodnosti Evrope in sveta vključuje predvsem s poudarkom na pametnem gospodarskem razvoju, na krožni ekonomiji, na obnovljivih virih, na zeleni državi ter na zdravi in aktivni družbi.

Do teh ciljev pa po besedah premierja vodijo vlaganje v znanje in znanost, solidarno razvijanje šolstva in zdravstva, posluh za kulturo in drznost za umetnost, bitka za človekove pravice in spoštovanje okolja ter sozvočje varnosti in svobode.

Letos namreč mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Program državne proslave z naslovom Uglaševanje - Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik. Poleg njiju so na odru Gallusove dvorane simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija, s solistoma - tolkalko Petro Vidmar in violončelistom Igorjem Mitrovićem.

Nastopila sta tudi pianist Igor Vićentić ter letošnji Borštnikov nagrajenec za mladega igralca in večkratni prvak ter državni rekorder v recitiranju števila pi Nik Škrlec. Umetniški del programa je združeval kulturo in znanost, brez katerih si je nemogoče predstavljati nacionalno identiteto in neodvisnost.

Pred proslavo je potekala slavnostna seja državnega zbora ob državnem prazniku, na kateri je predsednik republike Borut Pahor prisegel za nov mandat in imel inavguracijski govor.

Državni zbor je danes s slavnostno sejo zaznamoval dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Predsednik DZ Milan Brglez je ob tem poudaril, da ta praznik za Slovence od leta 1990 nosi posebno sporočilo: sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti.

Ravno enotnost je »botrovala samostojni državi in oblikovanju podlag za novo, demokratično državno ureditev. 26. december je in bo za vedno vtisnjen v zavest naroda,« je še poudaril Brglez.

Besedo na slavnostni seji so dobili tudi mladi, ki so spregovorili o vrednotah svobode, demokracije, volitev, parlamenta in lastne države.

Letos namreč mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

25-letnica DZ

V okviru slavnostne seje so danes zaznamovali tudi 25-letnico DZ. Ob tej priložnosti so podelili zahvalne in spominske plakete. Predsednik DZ je zahvalno plaketo posthumno podelil predsedniku Skupščine RS, pokojnemu Francetu Bučarju. Prevzela jo je njegova soproga Ivka Bučar.

Zahvalo plaketo so prejeli tudi predsedniki vseh treh zborov tedanje skupščine: Ludvik Toplak, Ivan Bizjak in Jože Zupančič. Spominsko plaketo pa je Brglez podelil predsedniku prvega sklica državnega zbora Hermanu Rigelniku.

DZ se je prvič v samostojni Sloveniji sestal 23. decembra 1992. Takratni sklic je sestavljalo osem poslanskih skupin, in sicer: LDS (z 22 poslanci), SKD (15), ZL (14), SNS (12), SLS (10), DS (6), Zeleni (5), SDSS (4) ter predstavnika narodnih skupnosti. Sestava se je skozi mandat nekoliko spremenila. V sedmih parlamentarnih mandatih pa je DZ vodilo 11 predsednikov.