Brglez dovolil poslansko skupino nepovezanih

Bojan Dobovšek, Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček že imajo poslansko skupino.

Objavljeno
14. september 2015 17.00
Peter Jančič, Pi. K., notranja politika
Peter Jančič, Pi. K., notranja politika

Ljubljana − Ustanovitev skupine nepovezanih poslancev z Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček je Bojanu Dobovšku danes dovolil predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC).

Brglez je Dobovška hkrati pozval, naj ga vodja nove poslanske skupine tudi uradno obvesti o ustanovitvi te poslanske skupine in priloži seznam članov z njihovimi podpisanimi pristopnimi izjavami. Poslansko skupino lahko poimenujejo le  »Poslanska skupina nepovezanih poslancev« (PSNP), brez kakršne koli dodatne oznake oziroma naziva, je Dobovška opozoril predsednik državnega zbora.

To je posebna nestrankarska skupina, kakršna se lahko v mandatu ustanovi le ena.

Težave z Bratuškovo in poslovnikom

Kot smo poročali, o Dobovškovi prošnji Brglez prejšnji teden še ni odločil, čeprav so bili ustanovitvi nepovezane poslanske skupine na posvetu za zaprtimi vrati v četrtek naklonjeni v večini strank, pa tudi na kolegiju v petek javno temu nihče ni nasprotoval.

Težava za predsednika je bila, ker poslovnik državnega zbora določa, da imajo pravico takšno poslansko skupino ustanoviti poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki. Alenka Bratušek, ker politični stranko vodi, pa težko spada med takšne. Tudi za Bon Klanjščkovo ni slišati, da bi izstopila iz Zaaba. Stranka Zaab, ki je nastala lani, je sicer posebna v tem, da v lanskem letu s članarinami ni zbrala niti centa in po tem kriteriju sploh ni imela članov.

Brglez se je danes odločil, da bo dovolil ustanovitev poslanske skupine nepovezanih, da bi poslancem, ki so jo predlagali, omogočil soodločanje v kolegiju predsednika, članstvo v delovnih telesih ter strokovne in administrativne pogoje za njihovo delo.

Prenehanje članstva v politični stranki, kar kot pogoj za nepovezane določa poslovnik, ne more biti razlog za zavrnitev, ko stranka zaradi izstopov svojih članov ne more več imeti svoje poslanske skupine, je ocenil Brglez.

Za zdaj kaže, da bo ob treh poslancih v poslanski skupini nepovezanih v državnem zboru še nekaj časa tudi nepovezani poslanec, ki pa ni v tej skupini: Jani Möderndorfer. Möderndorfer, ki je z izstopom iz Zaaba povzročil konec poslanske skupine te stranke, doslej ni prestopil k nobeni poslanski skupini.