Častni doktorati privilegij politikov

Enega je dobil Janez Janša, po dva Milan Kučan in Janez Drnovšek, štiri pa Danilo Türk.
Objavljeno
07. oktober 2015 21.38
Matjaž Albreht, Ljubljana
Matjaž Albreht, Ljubljana
Ljubljana – Častni doktorat, ki ga je pred dnevi prejel predsednik SDS Janez Janša, ni edini, ki je bil po osamosvojitvi podeljen kateremu od naših politikov. Pregledali smo arhiv dosedanjih predsednikov republike in ugotovili, da so prejeli kar osem častnih doktoratov.

Prvi predsednik republike Milan Kučan je prejel dva častna doktorata, čeprav se je kasneje enega zamolčalo. Delo je 14. aprila 1993 poročalo, da je Southern International University iz New Orleansa v Louisiani podelila Kučanu častni doktorat. Listino mu je slovesno izročil rektor Univerze v Ljubljani akademik Miha Tišler. Priznanje so podelili na predlog Meduniverzitetnega centra v Luganu, in sicer za zasluge pri nastajanju in osamosvajanju Slovenije. Dober mesec kasneje se je na seji univerzitetnega sveta ljubljanske univerze Tišler odzval na ugibanja v medijih, ali ta univerza sploh obstaja. Rektor ni zanikal, da si je v zvezi s tem dopisoval z dr. Milanom Miklavčičem iz Michigana, ki je trdil, da ta univerza ne obstaja, pač pa se za njo skrivajo mednarodni šarlatani. Nasprotno pa je vodstvo ljubljanske univerze dobilo zagotovilo, da zasebna univerza s takšnim imenom v New Orleansu obstaja. Zato je dr. Mirko Jurak odšel po priznanje v Lugano.

Protesti v Clevelandu

Na spletni strani predsednika Kučana ta doktorat ni omenjen, pač pa se omenja drugi iz leta 2001, ki ga je prejel od državne univerze v Clevelandu, zaradi uspešnega vodenja Slovenije pri preobrazbi iz jugoslovanske komunistične republike v samostojno demokratično državo. Tudi tedaj so nekateri iskali pravo ozadje; našli so ga v finančnem motivu univerze, ki je že trideset let sodelovala z ljubljansko. Več Slovencev v Clevelandu je pred podelitvijo protestiralo zoper podelitev doktorata Kučanu zaradi njegove komunistične preteklosti, vendar tega nismo mogli videti na TVS, saj posnetka ni bilo.

Drnovšku eden ni v čast

Tudi dr. Janez Drnovšek je prejel dva častna doktorata. Prvega še kot predsednik vlade leta 1994 od Bostonske univerze, drugega pa leta 1999, ko mu ga je podelila Univerza Wesleyan iz ameriške zvezne države Illinois. Tudi takrat so se pojavila namigovanja, da univerza ne spada med ugledne. Iz predsednikovega urada so zato pojasnili, da je Univerza Wesleyan nastala že leta 1850 in je dobila ime po enem svojih prvih profesorjev, geologu in etnologu Johnu Wesleyju Powellu, ki se je v zgodovino ameriških znanosti vpisal kot vodja prvih znanstvenih ekspedicij. Pred Drnovškom so na tej univerzi kot povabljeni predavatelji nastopili med drugimi nekdanji britanski premier Edward Heath, senator Robert F. Kennedy mlajši, pisatelja Carlos Fuentes in Kurt Vonnegut ter filmski avtor Spike Lee.

Rekorder je Türk

Nekdanji predsednik dr. Danilo Türk pa je dobitnik kar štirih častnih doktoratov. Leta 2010 je postal častni doktor Univerze v Szegedu na Madžarskem. Tedaj se je udeležil tudi podpisa sporazuma o sodelovanju z Univerzo v Ljubljani. Leta 2011 mu je častni doktorat podelila Narodna univerza Vasilija Nazareviča Karazina v Harkovu v Ukrajini. Leta 2013 je prejel častni doktorat Moskovskega državnega inštituta za mednarodne odnose. Februarja letos pa je Univerza Corvinus v Budimpešti nekdanjemu predsedniku republike podelila naziv častni doktor družbenih ved, ki ga je prejel za znanstveno delo na področju mednarodnega prava in narodnostnih manjšin, aktivnosti pri promociji človekovih pravic ter prizadevanj za mednarodni mir in varnost.

Sedanji predsednik republike Borut Pahor še ni prejel nobenega častnega doktorata. Je pa prejemnik strokovnega viktorja za najbolj elegantno oblečeno medijsko osebnost leta 1997.