Tone Peršak je že prevzel posle na kulturnem ministrstvu

Večina poslancev je podprla imenovanje Toneta Peršaka za ministra za kulturo, med njimi ni bilo poslancev SDS.

Objavljeno
20. maj 2016 10.49
Posodobljeno
20. maj 2016 10.49
V Društvu slovenskih pisateljev so danes volili novega predsednika. Tone Peršak med volitvami v prostorih društva v Ljubljani, Slovenija 10.decembra 2014.
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − Pisatelj in politik Tone Peršak je postal novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. Državni zbor ga je danes potrdil z 51 glasovi za in 12 proti. Na funkcijo prihaja z mesta državnega sekretarja, ki ga je opravljal pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je konec aprila odstopila.

Peršak se je ob tej priložnosti zahvalil za zaupanje in ob tem poudaril, da mu le-to pomeni tako breme kot zavezo, da se dela na ministrstvu lotijo »z vso energijo, vsemi že predstavljenimi in tudi v koalicijski pogodbi zapisanimi nalogami.« Za dobrobit kulture si želi plodnega sodelovanja tako s tistimi, ki so mu danes dali glas, kot tistimi, ki so bili kritični.

Na funkcijo ministra Peršak prihaja z mesta državnega sekretarja, ki ga je opravljal pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki je konec aprila odstopila. Predlagal ga je premier Miro Cerar na predlog stranke DeSUS. Kot je povedal pred razpravo v DZ, v spremenjenih družbenih razmerah od njega pričakuje odločno ukrepanje v smeri nujnih in evropsko primerljivih sistemskih sprememb, ki bodo omogočile ustrezno raven avtonomije v kulturi.

Pričakovanje, da bo uresničil ali vsaj začel izvajati zaveze iz koalicijske pogodbe, so v razpravi pred glasovanjem izpostavili tudi poslanci, ki so ga prepoznali kot primernega kandidata z bogatimi izkušnjami v kulturi in politiki.

Podporo njegovemu imenovanju so odrekli v SDS

Poslanka Anja Bah Žibert je pri tem, da »menjav v vladi Mira Cerarja nihče več ne šteje«, povedala, da se ji menjava na položaju ministra za kulturo zdi ena najbolj problematičnih in nerazumnih, saj je bila Julijana Bizjak Mlakar prva ministrica, »ki je morala oditi, ker je ravnala zakonito« v primeru problematike rudnika v Idriji.

Sporno se jim zdi, da na mesto ministra za kulturo stopa tisti, ki je bil še pred kratkim desna roka nekdanje ministrice. Po besedah Bah Žibertove Peršak ni deloval strpno in nekonfliktno − kar drugi izpostavljajo kot njegovi kvaliteti − kot promotor izključevanja Janeza Janše iz organizacije Slovenskega centra Pen. Napovedala je, da z njegovim prevzemom na mesto ministra za kulturo sprememb v kulturi ne bo. Glede izključitve Janše iz Pena je poslanec Desusa Primož Hainz dejal, da se je imel Janša na odločitev vodstva Pen možnost pritožiti, a se ni.

Peršak že prevzel posle

Novoimenovani minister za kulturo Tone Peršak je že prevzel posle od začasno imenovanega ministra Gorazda Žmavca, sicer ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Peršak je napovedal učinkovito realizacijo že začetih projektov ter pospešek dela pri drugih, ki jih predvidevata Nacionalni program za kulturo in koalicijska pogodba.

Primopredaja poslov je po glasovanju v državnem zboru potekala v prostorih ministrstva za kulturo brez prisotnosti medijev. Žmavc je poudaril, da ministrstvo predaja v dobre roke in dodal, da je bil zelo zadovoljen s sodelovanjem zaposlenih na ministrstvu.

Do konca mandata namerava Peršak poskrbeti predvsem za nujne naloge, kot so priprava nekaterih strategij, premiki na področju varovanja kulturne dediščine, regulacija javnega sektorja v smislu javne službe in samozaposleni. Na zakonodajnem področju bi bilo treba po njegovih napovedih pripraviti t.i. zakon o kulturnem evru, krovni zakon v kulturi, medijski zakon in zakon o RTV.

Tone Peršak je 14. minister za kulturo v samostojni Sloveniji, za Andrejem Capudrom in Rudijem Šeligom pa tretji iz vrst vrhunskih umetnikov, so sporočili z ministrstva za kulturo.