Cerar: Vlada odgovorno in strogo nad DUTB

Premier se je odzval na dogajanje v DUTB, povezano z izogibanjem določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih.

Objavljeno
15. oktober 2016 18.48
Miro Cerar predsednik slovenske vlade. Ljubljana, Slovenija 14.junija 2016. [Cerar Miro,predsedniki vlad, premierji,politiki,politika,portreti,vladna palača,slovenska vlada]
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Premier Miro Cerar je za Televizijo Slovenija pojasnil, da je že dobil prvo vmesno poročilo ministrstva za finance glede DUTB, končno poročilo pa bo pripravljeno v tednu ali dveh. »Zavzel se bom, da vlada o tej zadevi odgovorno, pa tudi zelo strogo odloča, če bo treba, ampak ne na ta način, da si nekdo nabira politične točke v javnosti,« je dejal.

S to izjavo se je Cerar odzval na dogajanje v DUTB, povezano z izogibanjem določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih.

Javnost so namreč minuli teden razburila razkritja posnetkov nekaterih sej upravnega odbora DUTB, ki med drugim kažejo na izogibanje določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih.

Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti naj bi na enem od sestankov predlagal tudi nov obvod zakona. Menedžerje bi tako zaposlil v DUTB in jim dali 20.000 evrov plačila na mesec, obenem pa bi dalo podjetje v lasti DUTB takšnemu menedžerju še pogodbo, vredno 10.000 evrov. Tako bi lahko menedžerju dali plačo 30.000 evrov na mesec.

O tem je v petek razpravljal tudi svet stranke Desus. Kot je povedal prvak stranke Karl Erjavec, bi moral Simoneti oditi s položaja. Če ne bo, bodo ministri Desusa zahtevali njegovo razrešitev. Erjavec obžaluje, da je vlada v četrtek sprejela odločitev, da bodo počakali 14 dni na poročilo ministrstva za finance glede DUTB.

Kot je Cerar danes pojasnil, je prvo vmesno poročilo ministrstva o tem že dobil, pričakuje še drugo vmesno in nato končno poročilo, ki bo pripravljeno v tednu ali dveh. Prvo vmesno poročilo naj bi vlada obravnavala že na seji v sredo.

Simoneti, ki se je pisno odzval na dogajanje, posamičnih citatov z zaprtih sej upravnega odbora ni zanikal. Je pa pojasnil, da so se stari in novi člani upravnega odbora strinjali, da so omejitve Lahovnikovega zakona resen problem za pridobivanje ustreznih menedžerjev za prestrukturiranje prezadolženih podjetij. Na to so s predlogi po njegovih besedah večkrat opozorili tudi vlado.