Cerar dopušča možnost interventnega zakona

Razgovor s krajani Sečovelj, ki jih odločba arbitražnega sodišča neposredno zadeva, je bil po besedah predsednika vlade zelo konstruktiven.

Objavljeno
07. julij 2017 21.51
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Sečovlje - Za vse ljudi na obmejnih območjih, ki jih odločba arbitražnega sodišča neposredno zadeva in jim povzroča težave, bomo po potrebi tudi spremenili oz. prilagodili ustrezne zakonske določbe, tudi na intervencijski način, je po popoldanskem sestanku s krajani Sečovelj napovedal premier Miro Cerar.

»Tu država mora pomagati, saj je do te razmejitve prišlo brez neke krivde teh ljudi, zato jim mora država iti maksimalno naproti,« je nadaljeval predsednik vlade.

Sam razgovor z domačini je bil po njegovih besedah zelo konstruktiven in vsebinski, pri čemer se postavljajo številna vprašanja, od uveljavljanja pravice do zdravstvenega varstva in šolanja otrok do socialnega varstva in prehajanja v Slovenijo. V prihodnjih tednih bodo prizadeti prebivalci lahko svoje predloge in vprašanja podali neposredno načelnikom upravnih enot, v prihodnjih mesecih pa bodo poiskali tudi ustrezne pravne in druge rešitve.

Osrednja tema srečanja s Plenkovićem mora biti izvršitev arbitraže

»Imamo resen namen, da jim zagotovimo čim bolj nemoteno življenje vnaprej, da bodo čim večjo raven dosedanjih pravic lahko ohranili,« je zatrdil Cerar, ki je hkrati izpostavil, da bo vlada poskušala vse te zadeve urejati v dogovarjanju s Hrvaško. »Predvsem se zdaj, ta hip ne spreminja še nič. Potem pa v prihodnjih mesecih pričakujem razgovore s Hrvaško o tem, kako bomo implementirali to odločbo razsodišča,« je povedal Cerar. Kot je dodal, bo Slovenija sicer na svoji strani storila vse, kar je potrebno za implementacijo arbitražne odločbe.

Glede bližnjega srečanja s hrvaškim premierjem Plenkovićem pa je Cerar izpostavil, da mora osrednja tema njunega pogovora biti implementacija oz. izvršitev arbitražne razsodbe. O srečanju sta se premierja dogovorila le nekaj ur po sprejemu razsodbe sodišča, je spomnil Cerar: »Popolnoma jasno je, da je bil namen tega srečanja tu v Ljubljani, v Sloveniji točno ta, da se pogovarjava o arbitražni odločbi in seveda tudi, kar je za nas ključnega pomena, o implementaciji.«

Joras predčasno zapustil sestanek

Cerar je dopustil tudi možnost, da se od Hrvaške zahteva spoštovanje sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops): »Tudi za Sops velja, da je to pravni akt, ki ga je treba spoštovati in jaz pričakujem, da se bo v prihodnje spoštoval.«

Sestanek je predčasno zapustil Joško Joras, ki je vidno razburjen novinarjem povedal: »Sem star 67 let in ne verjamem več v pravljice.« Premier po njegovem danes ni povedal ničesar, pač pa so se zadeve zavijale v celofan in se je obljubljalo čudeže. »Jaz sem trdno prepričan, da se bo zgodba Račan-Drnovšek spremenila in naši bodo nas prej izbrisali ven, preden bomo mi lahko dojeli, kaj se je zgodilo,« je dodal.